Előző
Következő
új cikk

Külföld

Támogatja a többség Trump tilalmát

Népszava|2017. júl 6. 08:59
[A+ A-]

Tíz amerikai közül hat támogatja Donald Trump hat muszlim többségű állam ellen bevezetett ideiglenes beutazási tilalmát.

Egy tegnap közzétett Politico-Morning Consult felmérés szerint a megkérdezettek 37 százaléka erősen helyeselte az Irán, Jemen, Líbia Szíria Szomália és Szudán polgáraival szemben elrendelt korlátozást, 23 százalék „valamelyest” helyeselte a tilalmat. A felmérés során majd 2 ezer bejegyzett választó véleményét kérték ki, a felmérés hibahatára plusz-mínusz 2 százalék.
Trump első elnöki rendelete még hét országra vonatkozott, a bíróságok azonban leállították bevezetését. A módosított utazási tilalmat is befagyasztották az alsóbb szintű bíróságok, de az amerikai legfelsőbb bíróság végül részlegesen engedélyezte bevezetését. A hat ország polgárait 90 napra, a menekülteket – a világ összes országából – 120 napra tiltják ki. Ez idő alatt szigorúbb vízumfeltételeket, a beutazókat alaposabban ellenőrző rendszert dolgoznak ki. Nem kizárt, hogy Trump véglegesíteni akarja a tilalmat, amelyet a terrorizmus veszélyével indokolt. A legfelsőbb bíróság októberben visszatér a beutazási tilalom ügyére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!