Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Gázszerelők ellenőriznék a kéményeket

Népszava|2017. júl 7. 05:22
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

A kormány ingyenesé tette a kéményseprést, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újra fizetőssé tenné a lakosságnak egyes - zárt égésterű - kazánok kéményeinek ellenőrzését, egy rendelet módosítással - figyelmeztetett közleményében a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ). 

A gázos lobbi nyomására ugyanazt a terméket más néven kivonná a kéményseprő ipari közszolgáltatás alól. Az égéstermék-vezető (sic!) ellenőrzése nem tartozna az ingyenes közszolgáltatás alá, egyedileg kellene megrendelni több ezer, akár tízezer forintos önköltségen, a gázkészülék gyártóval leszerződött szakemberektől.

A kormánynak nincs olyan javaslata, amellyel rezsit növelné, ellenkezőleg, továbbra is a "rezsicsökkentés pártján áll", ezért alaptalanok és felelőtlenek az ezzel ellentétes "riogatások" - reagált Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a szakszervezet csütörtöki közleményére.

A módosításról előzetes egyeztetés zajlik, minden érintett véleményét meghallgatják, az egyeztetésen lévő javaslatot a szakmai szervezetek és a piaci szereplők is véleményezhetik - állította Lepsényi.

A szakszervezet elnöke, Vámos Csaba a Népszavának megjegyezte, a rendelet egy salátatörvényben volt elrejtve és Lepsényi közlésével ellentétben a szakma érdekvédelmi szervezetével nem egyeztettek. Vámos úgy vélte, a kormány még kihátrálhat a bújtatott rezsi emelésből.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!