Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump védelmi garanciát ígért

Népszava|2017. júl 7. 05:39
[A+ A-]

Trump óvatosan bírálta Oroszországot. FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Donald Trump megerősítette Washington elkötelezettségét az 5. cikkely mellett. Az amerikai elnököt Varsóban ünnepelték, a G20-csúcson tüntetők várták.

Ovációval fogadta a lengyel konzervatív kormány által szervezett, mintegy ötezres hallgatóság Donald Trump beszédét a varsói felkelés emlékművénél, a Krasinski-téren. Az amerikai elnök tartotta magát az előre megírt szöveghez. hosszan méltatta a lengyelek helytállását a történelem nehéz óráiban. „A lengyel nép Európa lelke, bár sokat szenvedett a múlt században, a lengyel nemzetet nem lehetett kitörölni a történelemből, és sohasem veszítette el büszkeségét” - mondta Trump.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei között a kötelékek erősebbek, mint valaha. Ellentétben első európai látogatásával, amikor a brüsszeli NATO-tanácskozáson szándékosan nem ejtett szót a Washingtoni Szerződés kollektív védelmet garantáló 5. cikkelyéről, ezúttal kiállt a közös védelem mellett, megnyugtatva a közép- és kelet-európai uniós szövetséges államokat. „Az Egyesült Államok nem csupán szavakkal, hanem tettekkel is bizonyította, hogy szilárdan kiállunk az 5. cikkely mellett” - mondta. Trump a beszédben sürgette Oroszországot, hogy hagyjon fel destabilizáló tevékenységével Ukrajnában és másutt, s felhívta Moszkvát, hogy Szíria és Irán támogatása helyett „csatlakozzon a felelős államok közösségéhez a közös ellenségek elleni fellépésben”.

Az amerikai elnök szerda este érkezett a lengyel fővárosba, ahol nem fogadták ugyan tüntetők, de a német és a lengyel Greenpeace által vetített felirat jelezte, nem mindenki lelkesedik a 45. elnök látogatásáért. A felirat arra utalt, hogy Trump bejelentette az Egyesült Államok kivonulását a párizsi klímaegyezményből: „Trump nem, Párizs igen!” Trumpot felesége, Melania mellett lánya, Ivanka és a veje, Jared Kushner is elkísérte európai útjára. Beszédében az amerikai elnök a lengyel konzervatív kormányfőt, Beata Szydlót, illetve a Szolidaritás egykori vezetőjét, Lech Walesát is üdvözölte. Sikeresnek minősítette a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozója keretében folytatott tárgyalásokat. Trump megkoszorúzta a varsói felkelés emlékművét, de a lengyel zsidó szervezetek nehezményezték, hogy a varsói gettó hőseinek emlékművénél csak a lánya koszorúzott.

Találkozó Putyinnal
Hamburgban ma kezdődik és szombaton fejeződik be a G20-csúcstalálkozója. A legfejlettebb és a feltörekvő államok tanácskozását a 2008-as pénzügyi válság óta rendezik meg évente. A G20 idei házigazdája, Angela Merkel német kancellár a válságok sújtotta, megosztott világban a globális együttműködés erősítésére helyezi a hangsúlyt, a terrorizmus, a klímaváltozás és a protekcionizmus elleni fellépés kérdéseit nevezte meg előzetesen a Huszak előtt álló fő kihívásoknak. Hamburgban hasonló helyzet állhat elő, mint a G7-csoport idei, taorminai csúcstalálkozóján, Donald Trump amerikai elnök hiúsíthatja meg az egyetértést számos kérdésben. A Huszak tanácskozását megelőzően Angela Merkel és Hszi Csin-ping kínai elnök berlini találkozóján a globális felmelegedéssel szembeni küzdelem mellett állt ki, Abe Sinzo japán kormányfő a szabadkereskedelmi megállapodások fontosságára helyezte a hangsúlyt. A legnagyobb várakozás ugyanakkor a csúcs margóján tervezett Trump-Putyin megbeszélést előzi meg. Az amerikai és az orosz elnöknek Trump beiktatása óta ez lesz az első személyes találkozója, eddig még csak telefonon beszéltek. Washingtonban republikánus honatyák sürgették Trumpot, hogy vonja kérdőre az orosz elnököt az amerikai elnökválasztásba történt beavatkozás miatt, ennek azonban csekély a valószínűsége. A tárgyalásokon a terrorizmus elleni közös fellépés, a szíriai válság rendezése valószínűleg napirendre kerül.

Trump csütörtökön reggel kétoldalú tárgyalást folytatott vendéglátójával, Andrzej Duda köztársasági elnökkel, majd közös sajtóértekezletet tartottak. Kérdésre válaszolva Trump elismerte, hogy Oroszország beavatkozhatott a 2016-os amerikai elnökválasztásba, kétségbe vonta ugyanakkor az amerikai hírszerző ügynökségek egybehangzó értékelését, amikor kijelentette, bárki más is elkövethette a hackertámadásokat.

Lengyelország hosszú távú szerződést kötne Washingtonnal az amerikai cseppfolyós földgáz szállítására, jelentette be Duda elnök, Varsóban ugyanakkor meglepetést keltett, hogy az amerikai elnök arra utalt, hogy az Egyesült Államok emelheti a gáz árát. Trump beszédében említést tett az előző esti lengyel bejelentésről, miszerint Lengyelország 30 milliárd złoty (7,6 milliárd dollár) értékben Patriot rakétaütegeket vásárol az Egyesült Államoktól. Az amerikai elnök Varsóban is felvetette, hogy az észak-atlanti szövetség tagállamai még mindig nem teljesítik NATO-kötelezettségüket, s csak néhány ország – közéjük tartozik Lengyelország - költi GDP-je legalább 2 százalékát katonai kiadásokra.

Tüntetések Hamburgban
Hamburgban rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak a G20-csúcs előtt. Több biztonsági zónát állítottak fel, a tanácskozásnak otthont adó konferenciaközpont közelében lakókat csak személyi igazolványuk felmutatásával engedik be. Számos üzlet napokra bezárt, ahogy a környékbeli iskolák is. A második legnagyobb német városban már a hétvége óta tüntetnek, összecsapások robbantak ki már vasárnap, amikor a rendőrség lebontotta a tiltakozók sátortáborát a városi parkban. A globalizációellenes erők nagy megmozdulást hirdettek meg „Üdvözlet a pokolban!” jelszóval. Becsléseik szerint legalább 4-5 ezren lehetnek, akik erőszakos cselekményeket követhetnek el. Mintegy 20 ezer rendőr lesz készültségben a csúcs idején.Három tenger tervek

Közös üzleti fórum létrehozásáról fogadtak el nyilatkozatot a Három Tenger Kezdeményezés elnevezésű államfői csúcstalálkozó résztvevői - közölte Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a csúcs után. A 12 kelet-közép-európai EU-tagállam tanácskozásán részt vett Donald Trump amerikai elnök. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte, Csehország és Ausztria nem államfői szinten vett részt. Jövőre Bukarestben tartják meg a regionális összefogás következő csúcstalálkozóját.  

Lájkoljon minket a Facebook-on is!