Előző
Következő
új cikk

Sport

Fölöttük a béka

Népszava|2017. júl 7. 05:56
[A+ A-]

Forrás: Népszava

Huszonnégy helyet rontott pozícióján a magyar válogatott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, amelyen a 33.-ról az 57. helyre esett vissza.

A magyar nemzeti csapat Bernd Storck szövetségi kapitány vezetésével a június 9-én Andorrán 1-0-ra elveszített világbajnoki selejtező után zuhant ekkorát.

A ranglista szakmai megalapozottságát kissé megkérdőjelezi, hogy Oroszország – amely félgőzzel is hármat gurított a magyaroknak a Groupama Arénában – 60. Abban viszont talán nincs vita, hogy az andorrai vereség után még az 57. helyezés is erős túlzás, ha ez azt feltételezi, hogy van a világon több mint 160 válogatott, amely gyengébb a magyarnál...

A legtöbbet egyébként éppen a magyarokat legyőző Andorra javított a helyezésén, ötvenhetet lépett előre, és már 129. a 211 együttest számláló listán.

A honi futballt mindig dicsérők számára is tartalmaz azonban pozitívumokat a rangsor: nem a magyar válogatott zuhant a legnagyobbat, több ország is komolyabb visszaesést szenvedett el. A legrosszabbul Namíbia járt, amely 62 helyet esett vissza, és már 156., de nem lehet büszke a teljesítményére Szváziföld sem, amely 132., pedig előzőleg 90. volt. Gyökeres változtatásokra lesz szükség a karibi szigetállamban, Saint Christopher és Nevis Államszövetségben, amelynek válogatottja 35 helyet rontott, és jelenleg 124. Lesütött szemmel járnak tegnap óta a Zöld-foki szigeteki futballelöljárók is, miután csapatuk a 84-ről a 115. helyre csúszott. Ehhez képest kifejezetten szerencsés Új-Zéland, a Konföderációs Kupát is megjárt válogatott 27 helyet veszítve jelenleg 122, huszonhatot rontott helyezésén Belize, amely a 167.. A magyar válogatottal megegyező mértékű, 24 helynyi visszaesést kell feldolgozniuk Antigua és Barbuda futballrajongóinak, a parányi közép-amerikai szigetországról Lothar Matthäus magyarországi kapitánykodása előtt talán még a földrajztanárok sem hallottak (a német szakember vitte el ide barátságos meccset játszani csapatát, a mérkőzésen 2005. december 18-án 3-0-ás magyar győzelem született). Antigua és Barbuda 117. a ranglistán.

Andorra mögött a második legnagyobbat ugrotta előre a harminc helyet javító Sierra Leone (83.), de dagad a keblük a büszkeségtől a huszonhéttel előrébb került Burundi (121.), a huszonhatot javító Salamon-szigetek (154.) és a legutóbbi ranglistához képest huszonöttel előrébb álló Tanzánia (114.) futballistáinak is.

Az élen a világbajnok Németország átvette a vezetést, megelőzve Brazíliát és Argentínát.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!