Előző
Következő
új cikk

Belföld

Marihuána: a fiatalok harmada legalizálná

Népszava|2017. júl 7. 05:16
[A+ A-]

Nincs olyan társadalmi csoport, amiben többségben lennének a teljes legalizációt támogatók. FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A 18-29 éves korosztályból minden harmadik személy támogatná a marihuána legális, szabályos keretek között történő árusítását. A társadalom többsége azonban elutasító.

A teljes felnőtt népesség 18 százaléka, vagyis mintegy másfél millió ember ért egyet a marihuána (kannabisz) legalizálásának ötletével - derült ki a Nézőpont Intézet Blikk megbízásából készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. Legalább hatmillióan (a teljes felnőtt népesség 73 százaléka) viszont ellenzi az elképzelést.

Jelenleg nincs olyan társadalmi csoport, amiben többségben lennének a teljes legalizációt támogatók. A legtöbben (39 százalék) az önmagukat a felső osztályba sorolók állnak mellette, őket követik a 18-29 évesek (34 százalék), illetve a budapestiek (28 százalék). A megkérdezettek 11 százaléka válaszolt úgy, hogy már kipróbálta a marihuánát, ám még ennek a csoportnak is csak durván a fele (57 százalék) támogatná a legalizálást.

A kannabisz legalizálásáról már nemzetközi szinten is évek óta folyik a vita. Hazánkban legtöbbször a marihuána orvosi alkalmazásának kérdései, lehetőségei merülnek fel, ám még az orvosok véleménye is megosztott. Ugyanakkor egyre több kutatás bizonyítja, hogy a marihuána fogyasztás bizonyos betegségekben szenvedő embereknél jelentős, jótékony hatásokkal is járhat. A kannabisz több gyógyhatású anyagot is tartalmaz, a két leggyakrabban emlegetett a kannabidiol (CBD), amelynek nincs tudatmódosító hatása, valamint a bódultságot okozó, idehaza tiltott tetrahidrokannabinol (THC).

Az elmúlt években több közép- és kelet-európai országban is változtak a marihuána gyógyászati célú használatának szabályai, például Csehországban bizonyos tünetek esetén az orvosok felírhatnak kannabiszt a betegeiknek, de a kannabisz alapú készítmények gyógyászati célból Horvátországban is elérhetővé váltak. De engedélyezett Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!