Előző
Következő
új cikk

Sport

Fél perc boldogság – Véget ért a Vasas kupakalandja

Népszava|2017. júl 7. 07:30
[A+ A-]

Fotó: MTI Czagány Balázs

A Szusza Ferenc Stadionban rendezett csütörtök esti visszavágón 3-0-ra kikapott a Beitar Jeruzsálemtől, így kettős vereséggel, 7-3-as összesítéssel esett ki a Vasas a labdarúgó Európa-liga 1. selejtezőkörében.

Még el sem kezdődött a találkozó, a közönség máris a magyarokat ünnepelte. 

Mármint a vendégszurkolók a korábbi kedvenceket: amikor ugyanis az egykoron a Beitarban futballozó triász, Pisont István, Sallói István és Hamar István kevéssel a kezdés előtt a vendégszektor elé sétált, a „La Familia” feliratú drapéria mögött gyülekező drukkerek úgy köszöntötték őket, mintha még mindig a csapat tagjai lennének. Végül is családban maradtak.

A szemközti lelátórészen és az egyik „hosszú oldalon” helyet foglaló Vasas-hívek ezzel szemben inkább reménykedve várták 17 év után kupaszereplő csapatuk első, élőben is látható nemzetközi kupamérkőzését, hiszen tudható volt, hogy a Vasas számára egy gól is elég lehet a boldogsághoz, azaz a továbbjutás kivívásához. Számukra előzetesen annyi öröm jutott, hogy a vendégcsapat kezdő tizenegyében nem szerepelt az a Josszi Benajun, akinek elévülhetetlen érdemei voltak az izraeliek kinti fordításában, vagy ha úgy tetszik, a Vasas izraeli drámájában.

A magyar fővárosban aztán az első percek még a házigazda elképzeléseinek megfelelően alakultak: mindjárt a 3. percben Remili Mohamed jól célzott szabadrúgását éppen hogy kapufára tudta menteni Boris Kleyman, összességében pedig elmondható volt, hogy nagy elánnal, célratörően kezdett a Vasas.

Aztán ismét jött a dráma.

A 9. minutumban egy buktatásáért büntetőt ítélt a találkozó portugál játékvezetője, a tizenegyest viszont kivédte Nagy Gergely! A tribünön helyet foglalók egy emberként ugrottak fel a bravúr láttán, a műsorközlő pedig diadalittasan kiáltotta: bravó, Geri! A szpíker talán még ki sem mondta a kapuvédő nevét, amikor az időközben elvégzett szöglet után már minden szempár Hen Ezrára szegeződött, lévén, a játékos Budapesten is előnyhöz juttatta a Beitart.

Alig fél percig tartott az angyalföldiek boldogsága…

A magyar együttes becsületére legyen mondva, hogy a derült égből villámcsapásként megduplázódó összesített hátrány ellenére sem adta fel, a játékrészből hátralévő fél órában is támadott, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy egy-egy kontratámadás, netalán eladott labda miatt kibontakozó Beitar-akció jócskán magában hordozta a már-már lefutottnak látszó párharc végleges lezárásának lehetőségét is.

A térfélcserét követően visszafogottabban kezdtek a felek, újabb gólt pedig az izraeliek szereztek: a 61. percben megint Hen Ezrát ünnepelték a társak, ki mint aki jól végezte dolgát, rögvest elhagyta a pályát. A gólszerző gyakorlatilag egymaga „továbblőtte” a Beitart, hiszen a Vasasnak innen nézve már három gól kellett volna a lehetetlen küldetés véghezviteléhez.
Erre a játék képe alapján sem volt már reális esély.

Mire a mérkőzés végén – mintegy kegyelemdöfésként – Gaettan Verane beállította a 3-0-s végeredményt, olyannyira „leült” a meccs, hogy talán még a Vasas-játékosoknak is volt ideje átgondolni, hol is ment el ez a párharc. Mert bár Budapesten egyértelműen jobb volt a Beitar, utólag fel lehet tenni a kérdést: vajon akkor is így alakult volna a visszavágó, ha Izraelben legalább egy gólt megőriz előnyéből a magyar bronzérmes?

Lesz idő gondolkodni ezen, hiszen a további kupaküzdelmektől búcsúzó Vasasnak maradt a hazai bajnokság, a szurkolóknak pedig a két összecsapás szebb perceinek emléke, s a remény: a következő kupaszereplésre hátha nem kell újabb 17 esztendőt várni.

Vasas–Beitar Jeruzsálem 0-3 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, 4100 néző. Játékvezető: Fabio Verissimo (portugál)
Vasas: Nagy - Burmeister, Vaskó, Risztevszki - Kleisz, Vida, Murka (Szivacski, 68.), Hangya - Kulcsár, Pavlov, Remili (Ádám, 72.). Vezetőedző: Michael Oenning.
Beitar: Kleyman - Conte, Kahila, Mori, Heister - Claudemir, Keltjensz, Sabo - Vered (Varenne, 82.), Sekter (Benajun, 74.), Ezra (Paulino, 62.). Vezetőedző: Sharon Mimer.
Gólszerzők: Ezra (10., 61.), Varenne (91.).
Továbbjutott a Beitar Jeruzsálem 7-3-as összesítéssel.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!