Előző
Következő
új cikk

Külföld

Feladta a hadakozást a Fehér Házzal - Lemondott posztjáról

Népszava|2017. júl 7. 08:22
[A+ A-]

Újabb személyi változás Washingtonban: majd fél évvel megbízatása lejárta előtt távozik a kormányzati etikai hivatal vezetője. Walter M. Shaub tegnap jelentette be, hogy lemond posztjáról, mivel másik állást talált.

Shaub volt a Trump-kormányzat egyik legeltökéltebb kritikusa. Donald Trump választási győzelme óta hadakozott a megválasztott, majd a beiktatott elnökkel, de nem sikerült meggyőznie, hogy az amerikai kormányzati etikai szabályok értelmében le kell mondania üzleti érdekeltségeiről. Trump mindössze látszatlépésre volt hajlandó, vállalkozásai vezetését a fiaira bízta, s megígérte, hogy nem beszél velük üzleti ügyekről. Ezzel azonban nem hárultak el az összeférhetetlenségi problémák, s Trump továbbra is részesül cégei profitjából. A Trump által kinevezett miniszterekkel is meggyűlt az etikai hivatal vezetőjének a baja. A 70 fős független kormányügynökség azonban csupán ajánlásokat tehet, nincs jogosítványa, hogy kikényszerítse a javaslatai végrehajtását. Trump pedig fütyült az etikai szabályokra.

A távozó tisztviselő egy pártok felett álló, választási szakértői szervezet, a Campaign Legal Center munkatársa lesz. Shaub úgy nyilatkozott, nem leváltották, hanem önként távozik, úgy érzi, új helyén több lehetősége lesz az etikai normák betartatása fölött őrködni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!