Előző
Következő
új cikk

Külföld

G20 - Erőszakba torkollt a hamburgi tiltakozás

Népszava|2017. júl 7. 09:25
[A+ A-]

Fotók: Alexander Koerner/Getty Images

Összecsaptak a rendőrök és a globalizációellenes tüntetők Hamburgban, ahol ma kezdődik a G20 csúcstalálkozója. 76 rendőr megsebesült, hármat közülük kórházba kellett szállítani. A tiltakozók közül is sokan megsérültek. A felvonulást „Welcome to Hell” címmel hirdették meg, legalább 12 ezer ember vett részt a megmozduláson. A tiltakozás kezdetben békés volt, a hamburgi kikötőből indultak volna a konferenciaközpont felé.

Az összecsapás akkor robbant ki, amikor a rendőrök útját állták a menetnek, megpróbálták leválasztani a fekete maszkos tüntetőket, akik köveket, palackokat, petárdákat dobáltak. A szervezők megpróbálták berekeszteni a felvonulást, de az erőszakos tiltakozók a helyszínen maradtak. A rohamrendőrség vízágyúk, paprikaspray bevetésével oszlatta szét a tömeget. A tiltakozók barikádokat építettek, autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, lézerrel zavarták a rendőrségi helikopter pilótáját a beszámolók szerint. A tömeg később egy másik helyszínen, a Reeperbahnon, Hamburg vörös lámpás negyedében gyűlt össze.

Mintegy 20 ezer rendőrt helyeztek készültségbe Hamburgban a G20-csúcs idejére, s több biztonsági zónát alakítottak ki. Előzetesen számos tüntetést hirdettek meg, szélsőbaloldali, antikapitalista, anarchista csoportok. Szombaton legalább 100 ezres megmozdulásra számítanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!