Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ha sikerült is elmenekülni - Drámai a szíriaiak szociális helyzete

Népszava|2017. júl 7. 09:31
[A+ A-]

Fotó: Getty Images

Bár Ankara rendszeresen azzal fenyegeti az Európai Uniót, hogy szír menekültek millióit küldi majd az Unió területére, a török gazdaság nem feltétlenül jár rosszul jelenlétükkel, és nemcsak az EU-tól kapott 3 milliárd euró miatt. Az Egységes Fémmunkások Uniójának felmérése szerint a szíriaiakat a törököknél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb bérért foglalkoztatják. Mindez összesen 604 munkás vizsgálata alapján derült ki. 

Az Isztambulban végzett felmérésből kiviláglik, hogy az összes vizsgált személy 33 százaléka a minimálbér alatt (1404 török líra, mintegy 386 dollár) keres. A dokumentum szerint a török férfiak keresnek a legjobban, a szíriaiak 330, a nők pedig 309 lírával kevesebbet vihetnek haza. Átlagosan a szíriai nők feleannyit keresnek, mint a török férfiak. A tanulmány szerint a szíriai férfiak 99,6 százaléka nem rendelkezik semmiféle biztosítással. A török férfi válaszadók 54 százaléka közölte azt, hogy ők regisztrált munkavállalók.

Mindezek ellenére a szíriaiak 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedet helyzetével. ( Háború és éhhalál elől menekültek) Ugyanakkor a török munkások 67,5 százaléka nem akarja, hogy Ankara munkát adjon a szíriaiaknak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!