Előző
Következő
új cikk

Külföld

A jogvédők szabadon bocsátására szólította fel Törökországot az ET

MTI|2017. júl 7. 12:14
[A+ A-]

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken felszólította a török hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét és hét másik jogvédőt, akit az előző napon vettek őrizetbe.

A lett emberi jogi biztos "rendkívül súlyos" aggodalmát fejezte ki a csütörtöki őrizetbe vételek miatt, illetve arra sürgette Ankarát, hogy hagyjon fel a civil társadalom munkájába való önkényes beavatkozással.

A török rendőrség nem adott magyarázatot a történtekre, Nils Muiznieks viszont arról számolt be pénteki közleményében, hogy tudomása szerint az ismert aktivistákat terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják.

Egyre gyakoribb jelenség Törökországban, hogy büntetőeljárást indítanak emberi jogvédők ellen olyan tevékenységek miatt, amelyeknek védelmet kellene élvezniük az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében - írja közleményéban az uniós biztos. Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő megszilárdította hatalmát és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. Körülbelül 50 ezer embert őrizetbe vettek, 150 ezret pedig elbocsátottak állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a hatalomátvételi kísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!