Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Dinnyeháború és bérharc a Tescóval

Népszava|2017. júl 8. 05:21
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Kétfrontos harcra készülhet a Tesco: szombaton a dolgozók déltől a budapesti Fogarasi úti áruház előtt demonstrálnak a magasabb bérekért, az agrárkamara és az ágazati szakmai szervezet pedig a kilónként 99 forintos akciós görögdinnye ár miatt támadja a céget. Az áruházlánc pénteki közleményében kifejtette, egy olyan fizetési mátrix kialakításán dolgozik, amely tükrözi a pozíciók összetettségét és a betöltésükhöz szükséges tapasztalati szintet. Nem tudni ez elég lesz-e a háborgó szakszervezetek meggyőzéséhez.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hatósági és etikai eljárást kezdeményez a Tescóval szemben, mert felháborítónak tartja, hogy az áruházlánc csütörtöktől vasárnapig kilogrammonként 99 forintért kínálja a dinnyét a korábbi 249 forint helyett. A testület a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartása, diszkriminatív árképzése, erőfölényével való visszaélése miatt panaszolta be a Tescót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A kamara azt is vizsgálja, hogy az akció mennyiben ellentétes az ő üzleti etikai szabályzatával.

A NAK közleménye szerint nem kizárt, hogy a dinnyetermelők, ahogy a korábbi években már megesett, újra az áruházlánc üzletei előtt tiltakoznak majd az árcsökkentés ellen.

A kamara kezdeményezéséhez csatlakozott a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Termék Tanács is. Hiába terem várhatóan idén az 5000 hektáron a kedvező időjárásnak köszönhetően 200-220 ezer tonna jó minőségű görögdinnye, amiből exportra is jutna, az alacsony akciós ár miatt a hazai láncok és a külföldi kereskedők is nyomott átvételi árakat kínálhatnak - figyelmeztetett Ledó Ferenc, a szakmai szervezet elnöke. Ez pedig a termelők talpon maradását veszélyezteti. Jelenleg a talajtakarásos, csepegtető öntözéssel termesztett dinnye kilónkénti önköltségi ára 60-70 forint - jegyezte meg Ledó Ferenc a Népszavának. Nagyjából 145-150 forintos fogyasztói árnál lenne pénzénél a gazda. A hagyományos módon termelt dinnye július közepe után jelenhet meg a piacon. Addigra az önköltség is átlagosan 35 forintra mérséklődhet. Ám az a termelő, aki nem fektet be a korszerűbb technológiákba, technikákba, az éghajlatváltozás okozta szélsőségesebb időjárás miatt is, versenyképtelenné válhat.

A jobb árak elérése érdekében az olasz és a spanyol termelőkhöz hasonlóan a magyar dinnyéseknek is szövetkezeteket kellene létrehozniuk és akkor a mainál jóval erősebb érdekérvényesítő képességgel tárgyalhatnának a kereskedőkkel - fogalmazott lapunknak Magda Sándor, a mezőgazdasági tudományok doktora, aki maga is foglalkozott dinnyetermesztéssel.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!