Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Utolsóból első - Lemezeket Fel!

Népszava|2017. júl 8. 07:22
[A+ A-]

A Traveling Wilburysban együtt zenélt Bob Dylan, Jeff Lynne, Tom Petty, Roy Orbison és Harrison.

A Got My Mind Set on You úgy aratott 1988-ban, hogy az év harmadik legnépszerűbb dala volt Amerikában George Michael Faith-je és az INXS Need You Tonightja után. Pedig a Cloud Nine című album B oldalának utolsó számaként jelent meg, és régi rocker énekelte: a felvétel idején a negyvenöthöz közeledő „csendes Beatle”, George Harrison.

Harrison már 1963-ban bolondult a Got My Mind Set on You-ért.

Harrison már 1963-ban bolondult a Got My Mind Set on You-ért.

Aki már 1963-ban bolondult a nótáért. (Merthogy előbb járt Amerikában, mint bárki más a Beatlesből.) Amikor az ő verzióját rögzítették, negyedszázada volt annak, hogy az Illinois állambeli Bentonban – négyszáz dollárért – vásárolt egy Rickenbacker 425 típusú gitárt, valamint megvette azt a korongot, amelyen James Ray énekelte a Got My Mind Set on You-t. Az a Rickenbacker 657 000 kemény dollárért kelt el egy New York-i árverésen 2014 májusában, amikor Harrison már tizenkét és fél esztendeje nem élt. Az eredeti előadó jóval hamarabb távozott nála: a washingtoni születésű Ray alig huszonhárom évesen, 1964-ben halt meg kábítószer-túladagolás következtében. Azt azonban még megérte, hogy egy másik dalát, az If You Gotta Make a Fool of Somebodyt az átvevő Freddie Garrity, valamint Álmodozók elnevezésű manchesteri bandája 1963-ban a brit lista harmadik helyére vitte. (Abban az esztendőben ugyancsak harmadik volt a Freddie & the Dreamerstől a You Were Made for Me és második az I'm Telling You Now).

Raynek a Harrison-féle felújításhoz leporolt számát az a Rudy Clark komponálta, aki a legtöbbször feldolgozott szerzemények egyikét, a Shoop Shoop Songot írta hatvannégyben a zongorista-énekesnő Betty Everettnek, hogy aztán a Searcherstől a Holliesig, Aretha Franklintől Sandie Shaw-ig, Linda Ronstadttól Cherig a pop-rock szakma megannyi híressége adaptálja a dalt. Clark két évvel később az amerikai listavezetővé avanzsáló Good Lovin'-nal ajándékozta meg az összesen három Number One-ra büszke (Young) Rascals együttest, és volt a kosarában további mesés muzsika is, hiszen ő írta a palánkok alatt vidám virtuózokkal virító-varázsoló Harlem Globetrottersről készült rajzfilmsorozat zenéjét.

Az idő tájt, amikor Harrisont elfogta a Játszd újra, George!-érzés, a legendás liverpoolinak már másfél évtizede nem akadt listaelső száma az Egyesült Államokban. Előzőleg 1973-ban a Give Me Love-val kapaszkodott az élre, miután három esztendővel korábban a My Sweet Lorddal is aratott. Bár az 1970-es nóta sikertörténete csak rövid ideig tartott, mert Harrisonnak egy kalap pénzt, egészen pontosan 587 ezer dollárt kellett – plágium miatt – kifizetnie 1976-ban, a dal ugyanis hangról hangra megegyezett a bronxi Chiffons énekegyüttes He's So Fine című, 1963-ban amerikai listavezető számával. (Úgy tetszik, tudtán kívül ez is megragadt Harrisonban annak idején Bentonban.) A pert a szerző Ronnie Mack hozzátartozói indították; a Hodgkin-kórban szenvedő komponista – James Rayhez hasonlóan – huszonhárom éves korában, még a dal világszámmá válásának évében elhunyt.

Amúgy a My Sweet Lord volt a Beatles-tagok valamelyikének első, a Got My Mind Set on You pedig az utolsó amerikai éllovasa. A producer Jeff Lynne – az Electric Light Orchestra alapítója – büszke lehetett a remixre, miként arra is, hogy rövidesen Harrisonnal, Bob Dylannel, Roy Orbisonnal és Tom Pettyvel játszott együtt a Traveling Wilburysben.

Jóllehet Harrison előszeretettel emlegette: „a világot a Beatles mentette meg az unalomtól”, azért a nyolcvanas évek zenekarától sem kellett ásítani. Ez nem mond ellent annak a ténynek, hogy a TW hallgatása közben – miként a Got My Mind Set on You megszólalásakor – sokan tátották a szájukat.

Hegyi Iván

Lájkoljon minket a Facebook-on is!