Előző
Következő
új cikk

Sport

Botrányok a vizes vb körül - Reagált a MÚOSZ

nepszava.hu|2017. júl 8. 08:04
[A+ A-]

A vizes vb balatonfüredi helyszíne FOTÓ: Fónai Imre

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége aggodalommal figyeli, ahogyan a kormányzat, illetve a kormány által megbízott szereplők tevékenysége nyomán egyre gyakrabban ütközik akadályokba a sajtó alkotmányos feladatainak teljesítése. Ezúttal a vizes VB épülőben lévő helyszíneinél gátolták meg az újságírók munkavégzését, mindennemű jogi felhatalmazás nélkül.

A MÚOSZ jogi álláspontja szerint a sportesemények közvetítési jogai vagyoni értékű jogok, amelyeket értékesíteni lehet, és ilyen esetekben akár bizonyos fajta kizárólagosság is érvényesülhet, ugyanakkor a teljes egészében közpénzből finanszírozott, mindenfajta üzleti jelleget nélkülöző vizes világbajnokság előkészületei esetében egy ilyen korlátozás egyetlen jogi feltétele sem áll fenn. A hatályos magyar jog alapján a teljes rendezvényről illetve annak helyszíneiről nem tilthatják ki a sajtót – a sportközvetítés kizárólagossága csupán a versenyszámok, eredményhirdetések esetében érvényesíthető jogszerűen.

A MÚOSZ ezért felszólítja a világbajnokság rendezőit és a közreműködő állami szerveket, hogy tartsák tiszteletben Magyarország törvényeit, ne akadályozzák az újságírókat az alkotmányban és a médiatörvényben rögzített tájékoztatási feladataik ellátásában, és tartózkodjanak a velük szembeni erőszak minden formájától.

Emlékezetes: az mno.hu a napokban írta meg, hogy több televízió is olyan tartalmú levelet kapott, amely szerint akkor sem dolgozhatnak kameráikkal a vb helyszínein, ha épp nincs verseny, így abba a zónába sem léphetnek be, ahol a versenyzőket lehetne kérdezni.

A köztévé közleményében cáfolta, hogy bárkit kitiltanának a vizes vb-ről. Azt írták, hogy folytatva az eddigi hagyományokat, a nem jogtulajdonos médiumok továbbra is forgathatnak az úgynevezett vegyes zónában, oda a televíziós stábok kamerával is bemehetnek, ha erről a szervező - ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA - nem határoz másként. A közelmúlt más világeseményeihez hasonlóan azonban jogtulajdonosként továbbra is fenntartják a jogot, hogy magáról a rendezvényről - az úszószámokról, a vízilabda-mérkőzésekről, a szinkronúszó-gyakorlatokról, az ugrásokról és az eredményhirdetésekről - egyetlen más magyarországi médium sem forgathat - nyomatékosította az MTVA.

A szocialisták szerint Orbánék ezzel nem akarnak mást, minthogy a sportszerető emberek a mérkőzések szünetében leadott kormányzati propagandát is – ha akarják, ha nem – lássák, hallják". Szerintük az adófizetők 80 milliárdjából olyan műsorokat kellene készíteni a királyi tv-nek, amelyek mentesek a pártpolitikai propagandától, és amelyeket szívesen néznek a magyarok. Akkor talán nem kellene irigykedni a kereskedelmi adók nézettségére. Az MSZP szerint a sportszerető magyar emberek megérdemlik, hogy ne csak az M1 műsorainak alacsony színvonalán nézhessék meg a nagy múltú és méltán híres magyar vizes sport legnagyobb eseményét - vélekedett a szocialisa párt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!