Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ártatlan, ezért „csak” három napra kell börtönbe mennie

nepszava.hu|2017. júl 8. 08:52
[A+ A-]

Sallai R. Benedek, mögötte Horváth János Forrás: Facebook/Sallai Róbert Benedek

Július végén három napra börtönbe kerülhet Horváth János bábonymegyeri gazdálkodó köztisztasági szabálysértés miatt. Történhet ez annak ellenére, hogy nem ő, hanem Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő borított trágyát jó másfél éve Kaposváron a megyei kormányhivatal épülete elé - amiért ki is szabták a honatyára a 30 ezer forintos pénzbírságot, aki ezt már rég be is fizette. 

Eközben Horváthnak bírósági papírja is van, hogy nem vett részt tevékenyen a trágyaborításban, mindezek ellenére még az őt segítő jogász szerint is lehetséges, hogy néhány napot a hűvösön kell töltenie – vagy pedig befizeti a kiszabott 15 ezer forintos bírságot, ha szennyezte a környezetét, ha nem. „Márpedig én nem fizetek, mivel semmit sem követtem el!” – szögezte le a somogyi gazda a magyarnarancs.hu-nak. „Úgy látszik, annak a rendőrnek lesz igaza, aki egy alkalommal megsúgta, jobb, ha beletörődöm, mert valamilyen címen úgyis meg fognak büntetni”.

Lukács Zoltán, a „börtönbe készülő” gazdának jogi segítséget nyújtó ügyvéd szerint nonszensz, hogy ugyanazért a cselekményért újabb és újabb szabálysértési minősítéseket próbálnak „áterőltetni” a hatóságok. Arról nem beszélve, hogy Lukács szerint az újabb feljelentések hat hónap eltelte után már elkéstek, több mint egy év után senkit nem lehet szabálysértéssel vádolni, elévülés okán. A jogász ezzel a panasszal írásban megkeresi a szabálysértési bírságot kiszabó kormányhivatalt, valamint az elzárás ügyében illetékes siófoki bíróságot is. „Mivel azonban Horváth Jánosnak azt válaszolták, hogy a környezetszennyezési ügyben beadott fellebbezése elkésett, egyéb jogi lehetőséget nem látok” – így Lukács Zoltán. „A bíróságnak harminc napja van arra, hogy reagáljon a tabi járási hivatal megkeresésére; ezt követően, ha nem fizet a gazda, akár elzárás is következhet.”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!