Előző
Következő
új cikk

Belföld

Soros-plakát - Megszegték az MTVA-val kötött szerződést

nepszava.hu|2017. júl 8. 13:24, frissítve: 2017. júl 8. 14:35
[A+ A-]

Soros mosolya egy átjavított plakáton FOTÓ: Vajda József

Mindössze 60 ezer forintért vette meg egy cég azt a fotót az MTI-től, amely a Soros György-plakát alapjául szolgál – közölte az MTVA pénteken a 444.hu-val. A portál azt is megtudta, hogy a plakátokkal a magyar kormány által megbízott Lounge Design Kft. megszegte az MTVA-val kötött szerződést, ugyanis Soros fotóját csak a magyar származású amerikai üzletember engedélyével használhatták volna reklám-vagy kampánycélokra.

A plakátokon látható fotó még 2005-ben  készült Kijevben, ahol Soros György az ukrajnai látogatása végén sajtótájékoztatót tartott. A teljes képen, amiből a plakáton csak az üzletember fejét használták fel, Soros mosolyogva mutat a képből kifelé, valószínűleg arra egy újságíróra, aki kérdést akart intézni hozzá. A fotót egy ukrán fotós készítette, aki annak idején  főáállású stábfotós volt egy cégnél, így  a fotóinak jogai a cégé lettek.

Magyar Gábor ügyvéd az Esti Gyorsban azt mondta, hogy nem lehet tudni valójában, hogy a Magyar Távirati Iroda milyen szerződést kötött az érintett céggel még 10 évvel ezelőtt. Az ügyvéd szerint a fotóriporter akár tiltakozhatna is az ellen, hogy fotóját – engedélye nélkül - egy politikai gyűlöletkampányhoz használják fel.

Közben a 444 kiszúrta, hogy az MTVA minden ilyen fotóértékesítési szerződésben alapfeltételként kiköti, hogy a birtokukban lévő fotókat csakis a rajtuk szereplő személyek hozzájárulásával szabad reklám-vagy kampánycélokra felhasználni.

A vonatkozó szerződési pont így szól:

Tudomásul veszem, hogy a fényképfelvétel(ek) közszolgálati tevékenység részeként, vizuális-sajtóinformációként, tömegtájékoztatási célra, és nem reklám vagy politikai reklám illetve árupropaganda céljára készült(ek). Ebből következően a fényképfelvétel(ek) ilyen célú felhasználása nem engedélyezett! Tehát a fénykép(ek) ilyen célú felhasználásához a fotón felismerhetően ábrázolt személy(ek)- (ingó és ingatlan vagyontárgy, termék esetén a tulajdonos(ok)) beleegyező nyilatkozatát a felhasználás előtt köteles vagyok beszerezni. Kötelezettséget vállalok arra, hogy jogsértő felhasználás esetén az ábrázolt személynek, örököseinek és / vagy a Szolgáltatónak okozott károkat megtérítem - idézik az MTVA által meghatározott és hivatalosan elkészített szerződésrészletet.

Korábban pont egy ilyen levelet kapott az MTVA/MTI értékesítési vezetőjétől az Együtt, amikor az MTI fotóarchívumából akartak portréfotót vásárolni, hogy abból aztán plakátot szerkesszenek, de ezt nem engedélyezték. A portál arról kérdezte az MTVA sajtóosztályát, hogyan lehetséges, hogy az egyik félnek nem engedik meg, hogy a neki eladott képet politikai kampányra használja, míg a másiknak igen. Ők a megrendelőhöz irányították a portált, az ÁSZ betartása ugyanis szerintük az ő felelőssége, a Lounge Design Kft. azonban nem hogy erre, az előző témába vágó leveleikre sem válaszolt.

Hárít a BKK
Ahogy tegnap a Népszava is megmutattataposható Soros-plakátokat ragasztottak a 49-es villamos padlójára, így az is rátaposhatott a kormány által üldözött üzletember arcképére, aki nem akart. A BKV a Klubrádiónak reagált a történtekre: szerintük nem ők a felelősek, de eltüntetik a padlókról a Soros-matricákat. 
Az a legvalószínűbb, hogy valaki a jármű oldalfalán található felületről leszedte a plakátokat, és odaragasztotta azokat a padlóra. Szakembereink a villamosokat a kocsiszínbe való beállásakor minden esetben átnézik, és az összes sérült, rongált, illetve a nem rendeltetésszerű helyén lévő plakátot leszedik, így a hivatkozott képen látható plakátokat is még a mai napon eltávolítjuk a padlóról" – írta a BKV a Klubrádiónak küldött válaszlevelében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!