Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szijjártó kiosztotta Brüsszelt, majd behízelgett Trumpnak

nepszava.hu|2017. júl 9. 09:40
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában tette helyre az "elhibázott brüsszeli politikát", ami nagyon súlyos terrorfenyegetést hozott Európa fejére, és rengeteg embert sodort életveszélybe, majd dörgölőzött Donald Trumphoz az amerikai elnök Varsóban elmondott beszédét illetően. Figyelem, az interjúban más ferdítések is előfordulhatnak!

"Magyarország sosem fogja elfogadni a kötelező betelepítési kvótát, az ország területére illegális bevándorlók nem léphetnek. Nemcsak mi vagyunk ezzel így, hanem a visegrádi országok is, és egyre több európai ország ismeri fel, hogy "az eddigi migrációs politika elhibázott volt" - jelentette ki Szijjártó. Szerinte az - újfent - elhibázott brüsszeli politika és egyes NGO-k tevékenysége nemcsak egy nagyon súlyos terrorfenyegetést hozott Európa fejére, hanem rengeteg embert sodort életveszélybe, ugyanis biztatást adnak azoknak, "akik az életüket rábízzák az embercsempészekre meg a gumicsónakokra, hogy induljanak meg a Földközi-tengeren keresztül". Ráadásul ellenőrizetlen módon mindenkit be akarnak engedni Európába - ferdített tovább a külügyminiszter.

Dondald Trump beszédével kapcsolatban azonban már nem volt ilyen szigorú. Szijjártó szerint az elnök világossá tette, hogy Közép-Európa igenis fontos az amerikai külpolitika szempontjából, ráadásul olyan "értékalapú beszédet mondott, amelyet Európában nagy ország vezetőjétől - pláne amerikai vezetőtől - nagyon régen nem hallhattunk": a családról, a hitről beszélt. "Mi nem véletlenül örültünk annak, hogy Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást, hiszen látszik, hogy az általa képviselt külpolitika sokkal jobb a világnak annál a külpolitikánál, amit a korábbi demokrata adminisztráció képviselt" - mondta. Behízelgését azzal zárta: a Trump által képviselt külpolitikai irány, amely szerint tiszteletben kell tartani minden ország nemzeti sajátosságait, enyhülést hozhat a konfliktusok megoldása tekintetében az egész világon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!