Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fideszes játszadozás a tűzzel

Népszava|2017. júl 10. 05:01
[A+ A-]

Vajda József, az Együtt képviselője aktivistákkal tüntette el a Soros-plakátokat a XVI. kerületben FOTÓ: Tóth Gergő

Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne – így zárta Orbán Viktor a Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének küldött válaszát. 

A kormányfő levelét péntek késő este hozták nyilvánosságra. Orbán közölte, minden erejével azon lesz, hogy megvédje Magyarország polgárait, a zsidó közösség tagjait is. Ugyanakkor az „illegális migráció” szerinte nemzetbiztonsági kérdés. Márpedig „aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben mi származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra való tekintet nélkül érvényesítjük a magyar állam politikai és jogi erejét. Ön sem akarhatja, hogy e tekintetben származásuk szerint különbséget tegyek Magyarország állampolgárai között." Előzőleg a Mazsihisz azt kérte a kormányfőtől, állítsa le az országot elborító „sorosozós” plakátkampányt, amely nem nyíltan antiszemita, de alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, antiszemita indulatokat keltsen. „Beigazolódtak legrosszabb félelmeink” – indokolta a Népszavának Heisler András, miért fordult a miniszterelnökhöz. A plakátokra több helyen zsidóellenes szövegeket firkáltak, két vidéki városban megbecstelenítették a vészkorszak áldozatainak emlékművét.

A Soros György elleni hecchadjáratot az izraeli nagykövet, Yossi Amrani sem hagyta szó nélkül. Közleményében hangsúlyozta, hogy a történelmi tapasztalatok alapján semmi jó nem származhat az ilyesmiből. A plakátok – egy bizonyos személy bírálatán túl – nemcsak szomorú emlékeket idéznek fel, de gyűlöletet és félelmet is szítanak. A nagykövet kijelentéseire reagálva a Szijjártó Péter külügyminisztériuma elővette a fideszes propagandaszöveget. Megismételte azt a tényekkel nem alátámasztható állítást, hogy Soros az általa finanszírozott szervezetek segítségével „illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra”.

A kormány nem sokkal azt követően árasztotta el az országot a Soros elleni plakátokkal, hogy Orbán „kivételes államférfiúként” méltatta Horthy Miklóst. A helyzet azért is kényes, mert hamarosan Budapestre várják Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Az izraeli ellenzék arra buzdítja Netanjahut, hogy tiltakozásul mondja le látogatását.

Padlóra ragasztott matricák
Nagy felháborodást váltott ki, hogy jól taposható módon a 49-es villamos padlóján is felbukkant két, Soros Györgyöt ábrázoló matrica – erről a 444.hu közölt olvasói fotót, amely szombati lapunkban is megjelent. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt állította a portálnak, hogy „eddig sem, és a jelenlegi kampány során sem rendelt padlón elhelyezhető hirdetéseket”.
Kérdéseinkkel megkerestük a BKV-t. Más szerkesztőségekhez hasonlóan a Népszava is azt a választ kapta: „A villamosokon társaságunknak nincs értékesítésre kerülő padlóreklám-felülete, így jelen esetben az a legvalószínűbb, hogy valaki a jármű oldalfalán található felületről leszedte a plakátokat, és odaragasztotta azokat a padlóra. Szakembereink a villamosokat a kocsiszínbe való beállásakor minden esetben átnézik, és az összes sérült, rongált, illetve a nem rendeltetésszerű helyén lévő plakátot leszedik”. A szóban forgó plakátokat eltávolították a padlóról.
Az Együtt szerint jó eséllyel jogsértően használják a kormánykampányhoz Soros György fotóját, amit az MTVA-tól vásároltak meg. Lapunk tavasszal írt arról: a BKV a reklámetikai kódexre és személyiségi jogokra (például a jó hírnévhez való jogra) hivatkozva nem engedélyezte, hogy járműveire kikerüljenek az Orbán Viktort is megjelenítő, „Ti dolgoztok. Ők lopnak.” feliratú jobbikos plakátok. Soros György a jelek szerint a közlekedési vállalatnak nem voltak ilyen aggályai.


Plakátokat vakart az Együtt Vajda Zoltán

Három helyszínen eltakarította a kormány gyűlöletplakátjait az Együtt XVI. kerületi képviselője és két tucat segítője. A rendőrség tudomásul vette és biztosította a rendezvényt, majd a plakáttakarításban résztvevőket igazoltatta és felírták az adataikat. A következő ilyen akció szerdán Újbudán várható, a Budafoki út közelében. Vajda Zoltán lapunak elmondta: vállalják a jogi következményeket.

- Mit értek el a vasárnapi akcióval?

- Ebből most valami mozgalomszerű indult el: az elmúlt félórában a Facebookon már jelezték, hogy második kerületben is hasonlót terveznek, Budafokon pedig van már egy bejelentett plakáteltávolítási akció. Mi is átnézzük, hogy a kerületben hol tudjuk eltávolítani a propagandaplakátokat.

- A Fidesz eddig nem reagált. Meglepte ez?

- Meghívtuk a takarításra a kerületi fideszeseket is, ha pikírt akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy csalódott vagyok, mert nem jöttek el. Viszont sokkal többen jöttek, mint amire számítottam. Talán öt-hat embert ismertem a negyvenből, aki jött, hozott vödröt, kaparóeszközt. A rendezvényt biztosító rendőrök hihetetlenül udvariasan jártak el, megvárták, hogy eltávolítsuk a plakátokat és utána vették fel az adatainkat. A rendezvény előtt pár mondatban mindenkinek elmondtam, hogy mi a jogi helyzet és mindenki ennek tudatában fogott neki a nagytakarításnak.

- Azért a felírt személyes adatok alapján a plakátot kihelyező propagandaminisztérium most kártérítést kérhet önöktől.

- Azt tudom mondani: hajrá! A tárcát Rogán Antal vezeti. Ha ez a bűnöző pereskedni akar, állok elébe.

Lásd még: Eltüntették a Soros-plakátokat (Fotók)

B. Z.

Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!