Előző
Következő
új cikk

Külföld

A várúr nem mászik sziklát

Népszava|2017. júl 10. 05:35
[A+ A-]

A városkában található az antik világ egyedülálló történelmi emléke, egy római kori villa romja, a Grotte di Catullo

Kristálytiszta tó, barátságos emberek, tökéletes nyugalom. Ha nem akarunk felébredni ebből a csodából, akkor mindenképpen meg kell látogatnunk Észak-Olaszország csodáját.

Olaszország legnagyobb tavát északról az Alpok déli csúcsai határolják, míg a déli része a Pó-síkságba nyúlik bele. A tó észak-dél irányban körülbelül 52 kilométer hosszú, és a legszélesebb része 18 kilométer. A magas hegyek között megbújó, kristálytiszta vizű tó partján olajfaültetvények, pálmafák és leanderek burjánzanak. Az ide látogató turisták nem kizárólag a fürdőzés, hanem a különleges atmoszféra, a parton található ezernyi természeti szépség és igényes szórakozási lehetőség miatt keresik fel a tavat. És persze azért is, mert itt részesei lehetünk a csak filmeken látható eleganciának, előkelőségnek. Barátságos emberek, hangulatos éttermek, minden szegletében igényes környezet – mintha nem is egy tó partján, hanem a gazdagok egyik kedvenc hercegségében, Monte Carlóban járnánk. Mindezért pedig csak 850 kilométert kell autóznunk. Itt azután minden adott a tökéletes pihenéshez. Vízpart, sziklák, romantikus várromok, végtelen olajfaligetek, hangulatos sikátorok, és persze jó olasz kávék várják majdnem egész évben az odalátogatókat. Ráadásul nemcsak nyáron, hanem tavasszal és ősszel, akár még október végén is élvezhető, hiszen errefelé ekkor is viszonylag meleg van.

Az olasz nevén Lago di Garda Olaszország legnagyobb tava, kerülete körülbelül 150 kilométer. A közepén akár száz méter mélységet is elérő tó vize sohasem lesz 20-22 foknál melegebb, de az itt nyaralóknak nincs is túl sok idejük a víz partján lebzselni, annyi a látni és felfedezni való. Az igényes és minőségi turizmus a tó, és a környék mottója. A legapróbb részletekig megtervezett utak, sétányok, kézzel faragott köztéri kővázák és apró, rusztikus üzletek szegélyezik az utadat, bárhová is menj. Ráadásul teljesen körbejárható, a nyugati oldalon sziklákba vájt, közvetlenül a víz mellett haladó alagút vezet végig a parton. Az északi, fjordszerűen összeszűkülő csücsök természeti látnivalókkal vonzza a látogatókat, a keleti és déli oldalon viszont szinte egymásba érnek a mesebeli középkori városkák. Ezek mindegyikében található egy tulipános toronnyal díszített Scaligeri vár, amelyhez Lazisében várúr is jár. Ha pedig a természet csodája nem lenne elég, akkor választhatunk az ékszerdobozszerű városkák közül. A Garda-tó egyik legkedveltebb célpontja Arco, amely a tótól körülbelül öt kilométerre található. A Sarca folyó völgyében fekvő városka ékköve a hangulatos középkori vár, melyet 1495-ben Albrecht Dürer is megörökített. Ablakaiból és kertjéből pazar kilátás nyílik a végtelenül elterülő tóra. A városka és környéke egyébként a via ferratázók (olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az extrémtúrázók előrehaladását) és a sziklamászók paradicsoma, főutcáján ezért sportbolt sportboltot ér. Aki hegymászó-felszerelést vagy outdoor ruházatot tervez venni, jól teszi, ha körülnéz itt, mert profi a kínálat, és sok az akció.

Minden városka bír romantikus sétánnyal, és kiváló, panorámás éttermekkel, hangulatos piaccal, apró, különleges üzletekkel várja az odalátogatókat

Minden városka bír romantikus sétánnyal, és kiváló, panorámás éttermekkel, hangulatos piaccal, apró, különleges üzletekkel várja az odalátogatókat

A legkülönlegesebb fekvésű kisváros Sirmione, amely egy hosszan a vízbe nyúló félszigeten fekszik. Ide állandóan ki lehet tenni a megtelt táblát, ugyanis nincs olyan napszak, hogy ne lepnék el a turisták. A sziget végébe gyalog vagy kisvasúttal lehet eljutni. Itt az antik világ egyedülálló történelmi emlékét, egy római kori villa romjait található, a Grotte di Catullót. A romok tövében, a tóban kénes hőforrások, azaz termálvíz bugyborékol fel, amit motorcsónakos kísérővel meg is nézhető. Lazise – szintén nagy kedvenc. Belépve a régi városkapun át a főtérre, úgy érezzük, hogy egy valódi tündérmesébe csöppenünk. Román kori kápolna, romantikus sétány, kiváló, panorámás éttermek, szerdánként hangulatos piac, apró, különleges üzletek - kicsi, tökéletes és élhető ez a városka. Ahol a hegyek kezdik összeszorítani a tavat, onnan lehet feljutni a 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre, ahová a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel 10 perc alatt. Míg a tó partján 35 fok a hőmérséklet, a hegytetőn sokszor 10 fok körüli szélvihar fogadja az utazót. Leanderekkel szegélyezett úton juthatunk el a tó északi csücskébe, a szörfösök paradicsomába, Riva del Garda-ba. A szelesebb részen kihagyhatatlan látnivaló a tótól 3 kilométerre fekvő különleges természeti jelenség, a Cascate di Varone nevű vízesés. A hegy belsejében, egy igen keskeny sziklakürtőben zúdul a mélybe majdnem pontosan 100 méter magasból a víztömeg. Órákig is lehet csodálni.

A 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel

A 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel

A Garda-tó mellett az ember persze állandóan a pénztárcája után kapkod, pedig ez az egyik legkellemesebb meglepetés. A csodálatos miliőhöz egészen hétköznapi árak járnak. Az persze igaz, hogy szállásügyben érdemes előre gondolkodni, de ha választottunk a rengeteg ajánlatból, akkor főszezonban 20-25 eurós, főszezonon kívül 12-15 eurós apartman árakat is találhatunk, például Torboléban, Riva del Gardában vagy akár Arco központjában. A luxus persze itt is pénzbe kerül és – ahogyan bárhol a világon – a felső határ a csillagos ég. Az éttermek annyira elegánsak, hogy a turisták rettegve nézik meg az étlapot, ám a luxus berendezés ellenére a környék átlagos árain fogyaszthatjuk a finomságokat. Egy-két euróért finom, erős presszót kaphatunk csodálatos környezetben. A vízparti városokon áthaladó főútnak a tótól távolabbi oldalán fekvő apró falvakban az olaszoknál oly divatos agriturizmus jegyében működő éttermeket találunk. Olajfaligetek között, klasszikus vidéki házakban, otthoni hozzávalókból, nem turistáknak, hanem őslakosoknak szánt, házias konyha várja a vendégeket, akik leginkább a visszatérő helyiek. Aki pedig vásárolni szeretne, őket a piacok várják, ahol szinte minden helyi különlegesség kapható. Kihagyhatatlan a mozgó lakókocsiszerűségből árult, olajban frissen sült tengeri herkentyű, vagy a pármai sonka, parmezán sajt, gorgonzola, olívaolaj, különleges zöldségek.

Családi programnak sem utolsó Olaszország legnagyobb vidámparkja, a Gardaland, mely nyáron éjfélig várja a szórakozni vágyó kicsiket és felnőtteket mintegy 50 féle attrakcióval, jégszínházzal, állandó show-műsorral. A Night Festival nevű diszkóban hajnalig bulizhatnak nem csak a fiatalok. A természet kedvelőinek kihagyhatatlan látnivaló a Parco giardino Sicurtà, a 600 000 négyzetméteren elterülő botanikus kert Valeggio sul Mincióban, Peschierától 8 kilométerre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!