Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rég állt ilyen jól a brit Munkáspárt

Népszava|2017. júl 10. 05:33
[A+ A-]

Corbynt rocksztárként fogadják az egyes brit rendezvényeken FOTÓ: GETTY IMAGES/IAN FORSYTH

A YouGov közvélemény-kutató 17 éves fennállása során sosem mért ekkora támogatottságot Jeremy Corbyn pártjának.

Váratlanul megfordult a Munkáspárt szerencséje és a kereken egy hónappal a rendkívüli parlamenti választás után elvégzett YouGov-felmérés szerint rekord mértékű nyolc százalékkal vezet a Konzervatív Párt előtt. A nemzetközi intézet szolgáltatta a legutóbbi választási kampány idején is a legmegbízhatóbb népszerűségi mutatókat. A Munkáspárt a választópolgárok 46 százalékos támogatását élvezi, míg a Konzervatívok 38 százalékon állnak. Érdekesség, hogy a parlamenti voksolás előtti utolsó felmérésnél még a Munkáspártot 35, a torykat 42 százalékon mérték. Ez azt jelenti, hogy Jeremy Corbyn pártja valójában 11 százalékot lépett előre, míg Theresa May-é 4-et vesztett.

A Labour népszerűsége növekedésének tendenciája természetesen már a kampány idején megkezdődött. A párt 14 százalékot javított a 25-49 évesek, és 13 százalékot az 50-64 évesek körében. Különösen népszerű Londonban. Míg június 8-át megelőzően a fővárosiak 41 százaléka pártolta, szemben a 37 százalékon álló Konzervatív Párttal, a jelenlegi arány 57-29 százalék, ami nyugodtan minősíthető a Konzervatívok teljes összeomlásának a fővárosban.

Theresa May pártjának aggasztó hanyatlását könnyű megmagyarázni. A brit média túl gyakran is emlegeti azt a Harold Macmillan-nek, a kormányt 1957 és 1963 között vezető miniszterelnöknek tulajdonított szállóigét, mely szerint a politikában „leginkább, drága fiam, az eseményektől kell tartani”. A június 14-i Grenfell Tower katasztrófa, de különösen annak kezelése, a június 19-i Finsbury Park-környéki mecset elleni terrorakció, a Theresa May kormányának életben tartása érdekében megkötött elengedhetetlen, de elvtelen megállapodás az északír Demokratikus Unionista Párttal (DUP), a kormány vonakodása a közalkalmazotti bérek évi egyszázalékos felső limitjének eltörlésétől olyan fejlemények, melyek rossz fényt vetettek a torykra. Az Electoral Calculus honlap számítása szerint egy most rendezett parlamenti választáson a Munkáspárt 8 mandátumos többséget szerezne Westminsterben.

Úgy látszik, az előszeretettel “Jezza”-ként emlegetett Jeremy Corbyn feltartózhatatlan népszerűség-növekedésének ellentmondásos lépései sem ártanak. Bár a június 8-án elért meglepően jó munkáspárti szereplés után úgy tűnt, a veterán politikus rokonszenves gesztust tesz Tony Blair egykori kormányfő hívei és más centrista erők számára azzal, hogy meg-, vagy visszahívja őket az árnyék-kormányba, végül azonban sem Yvette Cooper, volt belügyi szóvívő, vagy Chuka Umunna (Ed Miliband árnyékkormányában az üzleti életért volt felelős), nem kapott szerepet a frontvonalban. Sőt, a párt egyre növekvő számú „mezei” tagját képviselő Momentum mozgalom aktívan támogatja a jelenlegi főáramvonallal ellentétes politikát folytató, vagy korábban személyesen Jeremy Corbynt bíráló képviselők kiakolbólítását. Az összesen közel ötven prominens célpont közé tartozik a fiatal Luciana Berger, mandátumát hatalmas fölénnyel megújított, frissen szült liverpooli képviselőnő, aki korábbi Corbyn-kritikái miatt a szociális médiában állandó antiszemita támadásoknak van kitéve. Visszahívástól tarthat az egyik legtekintélyesebb képviselőnő, Margaret Hodge is. A Blair- és Brown kormány egykori tagja a Brexit-ről szóló döntés után bizalmatlansági indítványt nyújtott be Jeremy Corbyn ellen.

A legfrissebb The Sunday Times ismeretei szerint viszont a fenyegetett mérsékelt képviselők úgy vágnának vissza Corbynnak és híveinek, hogy mandátumukról önként lemondva pótválasztásba kényszerítenék a pártot. Ez különösen a kis többségű körzetekben bizonyulhat öngyilkos taktikának.

R. Hahn Veronika, London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!