Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kiakadtak a helyiek a Balaton Soundra

Népszava|2017. júl 10. 05:03
[A+ A-]

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Kiakadtak a balatonfürediek, tihanyiak és csopakiak a zamárdi Balaton Sound miatt. Sem a helybéliek, sem a nyaralók nem tudtak pihenni.

Sokan állítják: talán soha nem volt még annyira hangos a Sound, mint idén. S bár a Zamárdival szomszédos Siófok, Szántód és Balatonföldvár lakosai is jól hallhatták az elektronikus-zenei fesztivál hajnalig tartó dübörgését, a túlparton sokkal jobban lehetett „élvezni”, hiszen a Balaton vize kiválóan vezeti a hangot, Tihany meg valóban csak egy karnyújtás a közvetlen vízparti fesztiválhelyszíntől.

A tíz éve, 2007-ben indult Balaton Sound zaja persze nem új jelenség, Balatonfüred például korábban már a belügyi tárca segítségét is kérte, de azt a választ kapták, hogy ezt intézzék el a települések egymás között. Az első években nagy szócsata dúlt a fesztivál miatt Zamárdiban is, Csákovics Gyula polgármester akkoriban még életveszélyes fenyegetést is kapott, de azóta lecsendesedett az ellenzők hangja. Talán az győzte meg őket, amit a polgármester gyakorta hangoztat érvként: területbérleti díjból és idegenforgalmi adóból százmilliós haszna van Zamárdinak, többek között e bevétel miatt lehetnek ingyenesek a strandok, a parkolók.

A közösségi oldal hozzászólói persze a szélsőségek között mozogtak; akadt, aki szerint be kéne tiltani, más szerint csak a hangerőgombot kell lejjebb csavarni, többen meg azt nem értették, miért nem lehet öt napot kibírni…

Kevéssel távolabb, Balatonalmádiban eközben a vándorcirkusz állatainak - tevék, oroszlánok, elefántok - bűze miatt tiltakoznak. A hirbalaton.hu információja szerint 237 aláírás gyűlt már össze azért, hogy az önkormányzat tiltsa ki a városból a cirkuszt a hatvan állatával. Birtokvédelmi eljárást is kezdeményeztek a jegyzőnél, a jobbikos Kepli Lajos országgyűlési képviselő az összegyűlt aláírásokat bevitte a legutóbbi almádi közgyűlésre, de a képviselő-testület nem tűzte napirendjére a témát.

Fónai Imre írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!