Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szivárvány alatt, Budapesten

Népszava|2017. júl 10. 05:02
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

A szervezők becslése szerint több mint húszezren vettek részt a Budapest Pride felvonuláson.

A fesztiválon készített képeinkért kattintson ide!

Már elkezdték beengedni az embereket, amikor a rendőrség úgy döntött, eljött az ideje, hogy kiürítse a Kossuth teret. Némi várakozás után a beléptetési procedúra megismétlődött. A táskák tartalmát láthatósági mellényben lévő rendezők vizsgálták át. A Budapest Pride szervezői szerették volna, ha a felvonulást az idén fémkordonok nélkül biztosítja a rendőrség. Ehhez képest a környező utcákban is kordonok álltak.

Törésvonal
A Jobbik – még mielőtt nyakig elmerülne a cukiságban, és összetévesztenék egy szabadelvű párttal – megüzente a Fidesz-KDNP-nek: ha rajta múlna, 2018-tól nem engedné a „közerkölcsöt sértő, családellenes” Budapest Pride megrendezését. A parlamenten kívüli és belüli demokratikus ellenzéknek teljesen más az álláspontja. A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy pártként csatlakozik a felvonuláshoz. Hasonló nyilatkozatot tett az MSZP és a Demokratikus Koalíció, támogatta a rendezvényt az LMP és a liberálisok pártja is. A Párbeszéd aktivistái a párt molinója körül gyülekeztek, az Együtt külön teherautót indított.

Gyorsan nőtt a tömeg. A legkülönbözőbb méretű szivárványos lobogók mellett uniós, magyar, antifasiszta és székely zászlót is láttunk. „A különbség számít, vagy az, ami közös?” – olvashattuk egy kartonpapíron a költői kérdést. A színes forgatagban azt gondoltuk volna, nincs olyan öltözék, amelyben valaki képes lenne feltűnést kelteni. Tévedtünk: a sötét öltönyben, nyakkendőben megjelenő Schmuck Andornak sikerült.

Az LMBTQ-közösség nem külön jogokat akar, hanem egyenjogúságot – hangsúlyozta az Országház előtt felállított színpadon Schilling Árpád rendező. Heteroszexuálisként fájdalmasnak nevezte, hogy 2017 Magyarországán még mindig vannak olyanok, akik „nem normálisnak” tartják a melegeket, és számukra az a tolerancia netovábbja, amikor hajlandók megengedni: „csinálják a négy fal között”.

A rendező elmondta, hogy ő csalódott katolikus, akit zavar a húsvéti körmenet. Mégsem jut eszébe azt követelni, hogy tiltsák be.

Schilling Árpád utalt rá, hogy Orbán Viktor milyen szöveggel akarta nevetségessé tenni a Jobbik elnökét („nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni”). A kormányfő ezzel nem Vona Gábort sértette meg, hanem az LMBTQ-embereket – állapította meg a rendező. Orbán Viktor szerinte elszabadította a „suttyó buzizást”, ezért bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt.

Harminchat nagykövetség közleményben állt ki a Budapest Pride mellett, jelentős részük a felvonuláson is képviseltette magát. A civil szervezetek közül különösen nagy tapsot kapott a Keresztények a melegekért nevű szerveződés és például a „támogató szülők” csoportja.

Mivel nem tudták elérni, hogy kordonmentes legyen a felvonulás, a szervezők – a rendőrséggel egyeztetve – az utolsó órákban megváltoztatták az útvonalat. A Városliget helyett a Lánchídon át a Várkert Bazárhoz indultak. Azon a részen, ahol az eredeti és a módosított útvonal már nem fedte egymást, fémkordonok helyett rendőrsorfal zárta le a területet.

Dübörgő zene, tánc és jókedv, rengeteg fiatal – az idén is ez jellemezte a Budapest Pride-ot. A Népszava kérdésére a szervezők közölték, becslésük szerint 22-23 ezren vettek részt a rendezvényen. Az adat némileg túlzónak tűnik, de az biztos, hogy nagyon sokan voltak. Annyira sokan, hogy amikor a menet eleje a budai oldalon megérkezett a Várkert Bazárhoz, a vége még javában a pesti oldalon kígyózott.

Túloldal
- A túloldalon is ilyen kevesen vagyunk? – telefonált elkámpicsorodva a Nagy Imre-szobornál ácsorgó ellentüntetők egyike. Nagyjából ötvenen-hatvanan jöttek össze. Többnyire békésen, transzparensekkel felszerelkezve fejezték ki nemtetszésüket, de előkerültek neonáci hőbörgők is. - „Pedofil g..ik!” – üvöltötte egy szakállas, fiatal férfi, aki tekintélyes méretű, tetovált horogkeresztet viselt a karján. Idősebb, ujjatlan pólóba bújt társa – a szélsőjobboldal számos attribútumát megjelenítve, turultól a kettős keresztig – a fémkordont ütötte. Közben ő is kiabált: „Zsidó g..ik!” Erősen fújt neki a szél, majdnem eltaknyolt, amikor próbált lelépni a járdáról. Sejthetően az alkohol hatására azt képzelte, hogy ő képviseli a „normalitást”. - Később „hatvannégy vármegyések” sorakoztak fel a Lánchíd pesti hídfőjén, feliratuk szerint azzal a szándékkal, hogy útját állják a felvonulásnak. A rendőrök nem voltak vevők az ötletre, „eltávolították” a társaságot: a csoport tagjait száz méterrel odébb, az MTA székháza közelébe kísérték.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!