Előző
Következő
új cikk

Sport

Nem kérnek az újításból az Újpest-drukkerek

Népszava|2017. júl 9. 21:13
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Közel kétezer Újpest-drukker tüntetett a labdarúgócsapat új logója miatt szombaton, a Megyeri úton. A klub korábbi játékosa kommunikációt sürget, békés rendezést vár.

A drukkerek tüntetéséről készített képeinket ide kattintva nézheti meg!

Akár a bajnoki idényt megelőző visszaszámlálás és esélylatolgatás jegyében is telhetett volna a kellemes nyári délután, mégsem arról szólt.

Alig egy héttel a labdarúgó NB I szombati rajtja előtt ugyanis nem elsősorban a szurkolói csoportok által előre bejelentett demonstráció hírére zárt kapussá nyilvánított, Vác elleni edzőmeccs miatt érkezett az egységesen fehér pólót viselő drukkerhad a Szusza Ferenc Stadionhoz. A szurkolók – köztük fiatalok és idősek, családok, sportolók és közéleti szereplők – a klub hagyományait megelevenítő embléma váratlan és egyoldalú, hét eleji megváltoztatása miatt emelték fel a hangjukat. Immáron nem csak a virtuális térben, az interneten, ahol a bejelentés óta szüntelen a tiltakozás, hanem az utcán is. Az egyébként békés mederben zajló tüntetésen elhangzott, hogy a fanatikusok a nekik nem tetsző döntés ellenére sem bojkottálják a találkozókat, ám a drukkerek egyértelmű üzenetekkel fejezték ki óhajukat az újítást kiötlő klubvezetés felé: nem kell új címer.

Mások mellett a később a Népszavának nyilatkozó Urbán Flórián, az Újpest egykori labdarúgója is beszédet mondott az összegyűlt tömeg előtt. A korábbi 40-szeres válogatott érzelmektől fűtött megnyilatkozását a belga tulajdonosnak, Roderick Duchateletnek címzett, flamandul megfogalmazott üzenettel zárta: „Alstublieft, Meneer, ga naar huis!” Magyarul mindez annyit tesz: Kérem, uram, menjen haza!

„Egyszer sem hallhattunk indokot, hogy ezért vagy azért szeretnének cserélni, csak egyik pillanatról a másikra azt mondták, hogy új címer van. Ezt nem lehet megtenni egy olyan klubbal, amely olyan tradíciókkal rendelkezik, mint az Újpest. Kommunikációra van szükség. Ha erre nem hajlandó a tulajdonos, ahogy ezt ezúttal is lehetett látni, a szurkolók megmozdulnak” – nyilatkozta lapunknak Urbán. – Ez a címer fejezi ki a hagyományainkat, a tradícióinkat. Olvastam, hogy nemrégiben Angliában, a Tottenhamnél annyit módosítottak, hogy a logó alján szereplő latin szöveget levették, ettől függetlenül viszont az embléma megőrizte jellegét. Lehetett volna kommunikálni, s ha már ennyire címert akar valaki cserélni, azt meg kellett volna beszélni. Vagy legalább azt, hogy mi miért történik. Látható, közellenség lett a tulajdonos és az ügyvezető asszony, akik most egy néppel szaladtak szembe – közölte.

Noha a "nép" az egy órán át tartó tiltakozás közben többször azt skandálta, hogy bemenne a klubházba, s ott vonná kérdőre a belga tulajdonost vagy a többször idézhetetlen stílusban szidott ügyvezető igazgatót, Gyarmati Esztert, Urbán szerint a vezérszurkolók részéről egyértelműen jó döntés volt, hogy ezt nem tették meg. „Az nem megoldás, hogy erőszakkal betörünk, békés rendezésre kell törekedni. Korábban is elmondtam: a tulajdonosnak le kell ülni a szurkolói csoportok vezetőivel és meg kell beszélni ezt a dolgot. Pontosan tudom: sokaknak ez a klub az életük, e címer alatt nőttek fel, ahogy én is. Ezen nem lehet így, egyik napról a másikra változtatni” – hangsúlyozta a lila-fehérek kedvence.

Egyébként miután a tüntetés szervezett része véget ért, előkerült a labda is. Egy a mentőkapuk rácsain túlról leskelődő szurkolóknak integető játékosok kezében volt, míg egy másikat a drukkerek egyik, kört alkotó csoportja járatott lábról lábra; merthogy a fanatikusok nem tágítottak. Hiába volt vagy 30 fok árnyékban, a szurkolók – jobb híján – a rácsokon túlról, az ürességtől kongó aréna mellől követték, amint az idénykezdésre hangoló kedvencek 3-1-re legyőzték a másodosztályú Vácot – még a megszokott, visszakövetelt klubcímerrel a mezükön.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!