Előző
Következő
új cikk

Belföld

Döbbenjen meg ön is! Ilyen Brüsszel egy tatabányai szemével

Népszava|2017. júl 10. 08:47
[A+ A-]

Brüsszel Fotó: Thinkstock

Emberközeli beszámoló jelent meg Mészáros Lőrinc egyik új organizációja, a Komárom-Esztergom megyei lap legfrissebb számában. Ezúttal nem megállítani, hanem körbejárni próbálták a gyűlölt Brüsszelt. Ami eszerint nem is olyan ijesztő. Nem lesz ebből baj?

Így csigázzák az olvasót: „Milyenek az árak? Milyen a közlekedés? Milyenek az emberek Brüsszelben? – Tudja meg tőlünk: olvassa el, mire számíthat, ha a belga fővárosba utazik!”

Szénási Pál Mátyás, A Vértes Agorája közösségfejlesztésért és tehetséggondozásért felelős munkatársa és az Eurodesk megyei koordinátora egy tanácsadói tréningre utazott Brüsszelbe. Ennek apropóján arra kértük, gyűjtse össze, mik voltak számára a legérdekesebb vagy legmeghökkentőbb tapasztalatok – írja a lap.

Íme:
1. Brüsszel drága, még uniós viszonylatban is. Az első döbbenet: 1 db banán ára 1.30 €, azaz 300 forint.
2. Rengeteg a biciklis, jól kiépített bicikliútvonalak vannak, a biciklivel nemcsak kapucnis pizzafutárok járnak, hanem elegáns öltözetben lévő hölgyek és urak is.
3. Ami már kevésbé pozitív velük kapcsolatban, hogy életveszélyesen közlekednek, sebességben nincs határ és akadályt sem ismernek, ha valahova el akarnak jutni.
4. Az emberek többsége nagyon elegáns és nagyon udvarias.
5. Brüsszel zsúfolt, de mégis tiszta, rendezett város (alig találkozni „rókákkal” és kétes eredetű „pocsolyákkal” az utcasarkokon...)
6. Sok a fegyveres biztonsági őr, állig felfegyverzett katona a városban.
7. Sörben és csokoládéban is elképesztő a választék.
8. Vigyáznak a régi épületeikre, az antik és a modern épületek harmóniában léteznek egymás mellett. Emellett városnak legalább két, jól elhatárolható központja is van.
9. Az emberek a parkokat pihenésre használják, kifekszenek a napra, élvezik az életet.
10. A közlekedés kaotikus, de nem idegesek az emberek. Nem káromkodnak, nem problémáznak, ha szabálytalansággal találkoznak, hanem továbblépnek, továbbhajtanak. Emellett az autósok a gyalogosokat minden esetben tiszteletben tartják, nem mutogatnak nekik, nem dudálnak, nem kiabálnak rájuk.

Fogalmunk sincs, ezek után mit gondoljunk Brüsszelről.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!