Előző
Következő
új cikk

Külföld

Visszavágyik az olajiparba Rex Tillerson

Népszava|2017. júl 10. 10:00
[A+ A-]

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter visszavágyik korábbi életébe, amikor még az Exxon Mobil olajcég vezérigazgatója volt. Tillerson Isztambulban vett át egy olajipari érdemeit elismerő kitüntetést. Az amerikai diplomáciai vezetője a kőolaj-világkongresszuson vett részt, ahol a Dewhurst-díjat adományozták neki. Tillerson az AFP jelentése szerint elmondta, hogy a díjra még azt megelőzően jelölték, hogy Donald Trump felkérte volna a külügyminiszteri posztra, s akkor még arra számított, hogy békés nyugdíjas évek következnek, s a horgászást félbehagyva utazik majd el Törökországba a díj átvételére.

„Végülis nem így alakult” – jegyezte meg. Bevallotta, hogy hiányzanak neki a kollégái, még a vetélytársak is, a jó kis viták, az együttműködés, a nagy áttörések, amelyeket a cég élén elért. Tillerson egy évtizedig – 2006-tól 2016-ig állt az olajóriás élén.
Az amerikai diplomácia vezetőjeként Tillersonnak kevesebb a sikerélménye. Sok bírálatot kap azért, mert elzárkózik, nem ad információt a sajtónak. A külügyminisztériumban még mindig számos poszt betöltetlen, rengeteg nagykövetség élén is ügyvivők állnak. A Fehér Ház ritkán kéri ki, s még ritkábban fogadja el a State Department véleményét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!