Előző
Következő
új cikk

Belföld

MSZP: Orbán Viktor és Kövér László választási csalást követett el (videó)

Népszava|2017. júl 10. 12:56
[A+ A-]

Nyakó István FOTÓ: Népszava

Az MSZP feljelentést tett, amiért a Fidesz 2010-ben töredékáron kapott plakáthelyeket és hazudott az Állami Számvevőszéknek is a plakátköltéseiről. Nyakó István szóvivő szerint nyilvánvaló, hogy a Fidesz legfőbb ügyésze el fogja kenni az ügyet, ám dokumentálni szeretnék, hogy a Fidesz csalt, Polt Péter pedig bűnt pártol.

„Az MSZP azért tesz feljelentést, hogy a Legfőbb Ügyészség dokumentáltan elkövesse a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolást" – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője a fővárosi Markó utcában, mielőtt egy jókora fehér „MSZP" és „Polt Péter" feliratú borítékban leadta volna a feljelentését a 2010-es választási és plakátcsalási ügyben.

A szocialista párt azután döntött feljelentés mellett, hogy a 24.hu megírta: a 2010-es választások előtt a Simicska-cég, a Mahir Cityposter szervezte a Fidesz plakát- és citylight kampányát. A portál birtokába került elszámolás tanúsága szerint a cég lényében fillérekért adta a szolgáltatást a Fidesznek: 2010 áprilisában 4700 darabos óriásplakát-kampányt vezényelt le a Mahir, ami ma listaáron körülbelül 1 milliárd forintot is elkérhetne, de ténylegesen is legalább 7-800 millióba került. Ám a Fidesznek végül csak 98 millió forintot számlázott ki a cég. Csakhogy a pártok gazdálkodását is figyelő Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Fidesz ebből is csak 35 milliót vallott be. Így tudott ugyanis a Fidesz a párttörvényben meghatározott 404,8 millió forintos kampányplafon alatt maradni.

„A bizonyítékok önmagukért beszélnek: a Fidesz 2010-ben egy jól dokumentált választási plakátcsalást és költségvetési csalást követett el" - mondta Nyakó, aki szerint túl azon, hogy feketén is kihelyeztek több ezer plakátot – több került ki a hirdetőoszlopokra, amit a kataszterben szerepelt – a legalább 7-800 milliós kampányköltésből végül csak 90 millió lett kiszámlázva a Fidesznek. Azaz: szerinte súlyos áfacsalás is történhetett. Ezen túlmenően költségvetési csalást is elkövethettek, mivel ha a Fidesz bevallotta volna az ÁSZ-nak a teljes, 98 milliós plakátköltését, úgy 60 milliárddal túllépett volna a kampányköltési keretet, így törvény szerint a dupláját, 120 milliót kellett volna befizetniük.

„A Fidesz 2010-es alapszabálya szerint a plakát és kampányköltségről csakis Fidesz országos elnökség döntött, azaz Orbán Viktor. A kampányelszámolásokat pedig a Fidesz országos választmánya, a Kövér László által elnökölt testület hagyta jóvá. A csalások két fő szervezője tehát az ország két legfőbb közjogi méltósága, a miniszterelnök és a házelnök volt" - mondta Nyakó. „Normális országban nem nekem kellene ismertetnem ezeket a tényeket, hanem a legfőbb ügyésznek – fűzte hozzá a szóvivő. „Azonban tudjuk, hogy Polt Péter sima pártkatona. Amíg a legfőbb ügyész is tudja, hogy a kormányváltás után büntetés vár rá, addig nem fog semmit tenni azért, hogy a pártot, ami őt hatalomra emelte legalábbis vádlottként a bíróságra adja" - fogalmazott a szóvivő, majd benyújtotta feljelentését a vádhatóság épületében.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!