Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megszüntette a polgármesterek blogját az MTVA

Népszava|2017. júl 11. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Milliókba kerültek a városvezetők érdektelen bejegyzései: két és egynegyed év után az MTVA megszüntette a hirado.hu-n futó Urbánus blogot, mely eredendően a hazai nagyvárosok életéről szólt volna.

Hónapok óta nem frissül az Urbánus blog, amelyet az állami média a vidék, a magyar nagyvárosok népszerűsítése "talált ki". Az utolsó bejegyzést Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere jegyezte meglehetős érdektelenség mellett: a blog Facebook-oldalára utoljára tavaly októberben érkezett bármiféle reakció.

Az MTVA Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérte fel anno gazdának, aki 2015 januárjának közepén, a Rejtő Jenőtől kölcsönzött „Sötétben minden város fekete” mottó alatt indította el az Urbánus blogot: „Szerzőtársaimmal azon leszünk, hogy megmutassuk városaink sokszínűségét, egyediségét” – ígérte a somogyi megyeszékhely vezetője, aki egy interjúban elismerte, az MTVA nem fogalmazott meg elvárásokat az internetes napló látogatottságával kapcsolatban. Ennek megfelelően nem is lehet tudni, hányan keresték fel az oldalt 27 hónap alatt.

Szita Károly havi 360 ezer forintot kapott az állami médiától

Szita Károly havi 360 ezer forintot kapott az állami médiától

Az induláskor Szita mellett öt megyei jogú város polgármestere írt az oldalra, a két és negyed esztendő alatt összesen nyolc megyei jogú város polgármestere jegyzett cikkeket. Az alapcsapatból elsőként – alig két hónap és négy poszt után – a pécsi polgármester, Páva Zsolt tűnt el, három hónap alatt hat bejegyzés őrizte meg tatabányai kollégája, Schmidt Csaba nevét. A salgótarjáni Dóra Ottó, a blogolók egyetlen ellenzéki tagja, aki sajnálatosan 2015 novemberében elhunyt - hat posztot jegyzett, míg a miskolci Kriza Ákos tavaly januárban jelent meg utoljára, hatodszor az oldalon. A legtovább a székesfehérvári Cser-Palkovics András maradt, tizenharmadik írása 2016 júniusában került fel az Urbánus blogra – igaz, a tárgyévben mindössze a második megnyilvánulása volt. Kriza Ákos távozásával egy időben lépett be a blogolók közé Balaicz Zoltán, és a kecskeméti városvezető, Szemereyné Pataki Klaudia. Utóbbi augusztusig maradt, s kilenc bejegyzés fűződött a nevéhez, zalaegerszegi kollégája viszont harmincig jutott – az utolsó hét hónapban már csak ketten írtak Szita Károllyal -, s övé volt az utolsó írás is.

A 27 hónap alatt 112 poszt került fel a blogra, vagyis nagyjából hetente egy, a legtöbb bejegyzés – 47 - értelemszerűen Szita Károly nevéhez fűződik. Egyedül róla lehet tudni, milyen díjazásban részesült a blogolásért: az MTVA oldalán szerzőtársai szerződéséből ez nem derül ki. A kaposvári polgármester bloggazdaként havi 250 ezer forintot kapott a 2015-ös kontraktus alapján, emellett bizonyos bejegyzésszám felett külön juttatásban részesült – tavalyi vagyonnyilatkozatában havi 360 ezer forint szerepelt MTVA-s tételként. Rajta kívül még a kaposvári városháza sajtósa, Szekeres Alán díjazása ismert: az oldal szerkesztéséért, adminisztrációs feladatokért havi 50 ezer forintot számlázhatott az állami médiának.

A sokak szerint inkább csak kifizetőhelyként, mintsem valódi tartalomszolgáltatásként regnáló blog látogatottságáról nincs nyilvános adat, a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalt ugyanakkor mindösszesen 142-en követték, ami nem mondható acélosnak. A 112 bejegyzés összesen 19 kedvelést, hét megosztást és három hozzászólást generált – utóbbiak mind egy témához, Szita Károly egyik első, közmunkáról szóló írásához érkeztek. Az utolsó lájkot is a kaposvári polgármester érdemelte ki a városi adózásról szóló posztjával – még tavaly októberben, de például Páva Zsolt vagy Szemereyné Pataki Klaudia bejegyzéseire soha, semmilyen reakció nem érkezett. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az MTVA csendben megszüntette a blogot: információink szerint felmondta a szerzők és a szerkesztő szerződését. 

Vas András írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!