Előző
Következő
új cikk

Külföld

Veszélyben Bécs öröksége

Népszava|2017. júl 11. 05:40
[A+ A-]

Az elmúlt évtizedben 55 természeti és épített környezeti helyszínt nyilvánított veszélyeztetetté az UNESCO a Világörökség listán szereplő 1037 közül. Az egyik legújabb Bécs történeti belvárosa. Az ok: a Stadtparktól délre beépítenének egy 6500 négyzetméteres területet.

A 371 hektáros belvárosban minden olyan építészeti érték fellelhető, amelyek az elmúlt évszázadokban Bécset mint várost formálták. Ezt egy olyan „buffer” zóna veszi körbe, amely ezt a területet óvja. Különböző szintű törvények, szabályozások, hasznosítási tervek védik mind a belső területet, mind az azt körülvevő védősávot.

Az új, még csak előkészületben lévő projekt tartalmazza egy új hotel, luxuslakások, egy torony, konferenciahelyszín, sport- és fitnessztermek, és egy fedett korcsolyapálya tervét. Ugyanakkor maradnának fedetlen területek is, modern, vonzó környezettel hívogatva az arra járókat.

A torony a tiltakozások hatására az eredeti 75-ről már 66,3 méternyire csökkent, de a Világörökség Bizottság korábban 43 méterben határozta meg a központban építhető épületek magasságát. Legutóbbi ülésükön hangsúlyozták, „a tervek nem felelnek meg teljesen korábbi határozataiknak, különösen az új épületek magassága befolyásolja hátrányosan a hely kiemelkedő egyetemes értékét”.

A várost irányító Szociáldemokraták és Zöldek koalíciója szerint a 2019-ben kezdődő fejlesztés erősítheti Bécset, mint zene fővárosát is, valamint utaltak arra is, más háború utáni építmények már akkorák vagy nagyobbak, mint a tervezett torony. Jövő februárig kell meggyőzniük a bizottságot, hogy ne vegye el tőlük a Világörökség Helyszín rangot. A városlakók aggódnak, mert a címvesztés még több magas épületet eredményezhet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!