Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kiszállt Hegedűs Zsuzsa mellől a CBA

Népszava|2017. júl 10. 17:45
[A+ A-]

Forrás: Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány

Mindhárom alapítója otthagyta az Orbán Viktor főtanácsadója által elnökölt Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt.

Másfél évvel ezelőtt érzékeny veszteség érte a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt. A Hegedűs Zsuzsa vezette szervezet mindhárom alapítója egy időben döntött ugyanis arról, kiszáll a gyerekéhezés leküzdésén dolgozó civil szervezet támogatásából.

Az alapítvány 2008. december 8-án jött létre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a CBA Kereskedelmi Kft. és a Commitment Zrt.-nek köszönhetően. Az alapítók célja volt széles társadalmi összefogással biztosítani a leginkább veszélyeztetett helyeken az éhes és alultáplált gyermekek számára a megfelelő ennivalót. Az alapítványhoz beérkezett támogatásból a többgyerekes családoknak kishaszonállatokat, zöldség és gyümölcs vetőmagcsomagokat osztottak. Az élelmiszer-elosztás logisztikai feltételeit a CBA és a MAGOSZ, az alapítvány működéséhez szükséges feltételeket a Commitment biztosította.

A három alapító 9 év után, egyszerre látta úgy jónak, hogy ingyenesen egy magánszemélyre, Tímár László közbeszerzési tanácsadóra ruházza át az alapítói jogokat és kötelezettségeket. Erről 2016. februárban egyeztek meg, 2016. áprilisban hivatalosan is elváltak útjaik Hegedűstől. Az alapítvány elnökét megkérdeztük a válás okáról, a miniszterelnöki főtanácsadó, aki havi 1 milliós fizetésért dolgozik Orbán Viktornak, kurtán annyit felelt: „nyugdíjba mentek.” Furcsállottuk a kifejezést, mivel egy alapítvány alapítói státusza nyugdíjazással nem szüntethető meg, csak jogutódlással vagy a szervezet felszámolásával. Ezt az alapítványt ráadásul nem nyugdíjazásra alkalmas magánszemélyek alapították, hanem gazdasági társaságok és egy szervezet, amelyektől szintén idegen a nyugdíjazás. Az alapítói jogok ingyenes átruházásáról szóló dokumentumban annyit közöltek, a vagyoni juttatásaikat, az egyenként 500 ezer forintos hozzájárulást már teljesítették.

A kiválás során az alapítók kuratóriumi tagságát törölték, így a CBA részéről, az elnök Baldauf Lászlóét is, aki valóban nyugdíjba ment 2016. áprilisban. A CBA megkeresésünkre azonban nem az elnök visszavonulásával indokolta, hogy megszüntették az alapítvány támogatását, hanem azzal: más utat keresnek jószolgálati tevékenységükhöz. „Menedzsmentünk folyamatosan vizsgálja és mérlegeli azt, hogy társaságunk milyen célok megvalósulását segítse elő, illetve ennek kapcsán milyen szervezeteket támogasson. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt hosszú évekig támogattuk, jelenleg azonban más szervezetek a segítő tevékenységünk kedvezményezettjei.” Arról az élelmiszer-kereskedelmi társaság nem tudott felvilágosítást adni, hogy az alapítás óta milyen értékben és milyen módon támogatták az alapítványt. „Az említett alapítványt nagyon sokrétűen támogattuk, mindennek anyagi nagyságrendjéről nem vezettünk nyilvántartást.”

Az alapítók hozzájárulásának értékét, mértékét Hegedűs se tudta megnevezni, annyit hozott a tudomásunkra, az alapítók 2010 óta önkéntesként vettek részt az alapítvány munkájában. Az egyelőre nem ismert, milyen évet zárt az alapítvány a régi alapítók nélkül, a májusi határidőre ugyanis nem tette közzé beszámolóját. Ez a késedelem még nem jelentős, a 2015-ös év beszámolóját 9 hónappal a határidő után, 2017. februárban publikálta a szervezet. Ami ismert, Hegedűs maximálisan elégedett a munkájával. Június közepén a Heti Válasznak maga számolt be arról, szerinte sikerült felszámolni Magyarországon a gyerekéhezést.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvánnyal június végén foglalkoztunk, amikor bemutattuk azokat az ellentmondásokat, amiket Hegedűs Zsuzsa közölt velünk autóhasználatáról. Az elnök évek óta két luxusautó segítségével harcol a gyermekéhezés ellen. Az egyiket a miniszterelnöktől kapta használatba, a másik az általa vezetett alapítvány tulajdonába kerülhetett július elején, noha az alapító okirat szerint a szervezet kocsikra nem költhet. Hegedűs kérdésünkre nem tudta megmondani hány forintba került dupla gépkocsihasználata, mert a kormányzat beszerzéseit intéző Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság kezelésében van, amely tankolta is számára a járműveket.

Katedráról a kamionmosóba
Az ősalapító Commitment Zrt. nemcsak a jószolgálati tevékenységtől, oktatással foglalkozó korábbi tulajdonosaitól is megvált, ma már egy kamionmosó cég érdekeltsége. Ahogy az Átlátszó megírta, a céget 2003-ban Guller Zoltán alapította, aki az első Orbán-kormány idején az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárságán dolgozott, a cég szakmai vezetője Környei László volt, Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter egyik helyettes államtitkára. Az iskolai adminisztrációs szoftverek fejlesztésében utazó cég tavaly már csak 54 millió forint árbevételt ért el. Csúcsidőszaka 2014-ig tartott, ebben az időben fideszes irányítású önkormányzatok részére pedagógiai szakszolgálatot is biztosított. A lejtmenetét jelzi, hogy 2006-ban még 1 milliárd 210 millió forintos árbevétele 2014-re 100 millió alá esett. Ekkorra már Guller kiszállt a cégből, 2012-től a volt HÖOK-vezér, Ekler Gergely volt a tulajdonosa. 2014-ben egy magánszemélynek értékesítette, aki 2017. januárban egy prosperáló szabadbattyányi kamionmosó társaságnak adta el.Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!