Előző
Következő
új cikk

Belföld

Green Holidays - Csalás miatt indított nyomozást a rendőrség

Népszava|2017. júl 10. 18:03, frissítve: 2017. júl 10. 19:04
[A+ A-]

Csalás bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a rendőrségen a Green Holidays csődje ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ellenőrzéssel is nagy gondok vannak, erre a Green Holidays csődje világított rá. Nagyobb hatáskört kell biztosítani az ellenőrző hatóságnak - mondta sajtótájékoztatón Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke.

A szigorításra azért is szükség van, mert mint kiderült a jogszabályok kijátszásával a Green Holidays utazásszervezési engedélyének megszerzése előtt egy utazásközvetítő cég az utazási csomag részeit jogellenesen, elemekre bontva értékesítette. Az utasok két különböző céggel szerződtek, ami alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére. (Olvasóink szerint számos szerződésben nem szerepelt a Green Holidays neve sem!) A kormányhivatal a jelenlegi szabályozás szerint csak utazásszervezőkkel szemben járhat el, szükséges lenne, hogy eljárhasson a hasonló, utazásszervezésnek tűnő esetekben is - mondta Erdei, aki emlékeztetett arra, hogy a Green Travel irodát tavaly törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, de az iroda tevékenységét a csoporthoz tartozó a Green Holidays iroda vette át.

A MUISZ egyébként 2016 végén levélben hívta fel az engedélyezési hivatal figyelmét, hogy a Green Travel árualapját értékesítik, mégpedig szabálytalanul, több külön szerződéssel, külön számlázással. Az engedélyezési hivatal azonban hatáskör hiányában továbbította az ügyet a fogyasztóvédelmi hatóságnak és a versenyhivatalnak. Az uniós irányelv és a magyar szabályozás szerint sem lehet külön számlázással szétbontani az utazási csomagokat.

Az elnök szerint a vagyoni biztosítékot nem lenne célszerű emelni, és fontos lenne, hogy azt a hazaszállítás, valamint a kint tartózkodás megtérítésére lehessen használni, míg a kártérítésekre és a részvételi díjak visszafizetésére külön kötelező biztosítást írjanak elő a hatóságok.

A Green Holidays károsultak száma pontosan még nem ismert, mert a kárbejelentéseket július végéig összesíti az Uniqa Biztosító. Múlt csütörtökig közel 2000 kárbejelentést fogadott és több mint 83 millió forintot fordított a Green Holidays csődje miatt nehéz helyzetbe került utasok megsegítésére. A vagyoni biztosítékból a Törökországban ragadt utasok hazaszállítását, a kényszerű kint tartózkodás költségeit, illetve a már befizetett utazások előlegének, illetve részvételi díjának visszatérítését fizették. A cég az utasokkal szemben 500 millió forint erejéig teljesíti a Green Holidays irodát terhelő fizetési kötelezettségeket. Az utasoknak közvetlenül azokat a cégeket kell perelni, amelyekkel a szerződést aláírták, ha nem kapnak kártérítést a vagyoni biztosíték terhére.

Vasárnap estétől szerdáig közel 800 károsultnak segített hazajutni a biztosító cég. A szállásra fordított költségek eddig 26 millió 253 000  forintot tesznek ki, a biztosító 4 repülőjáratot foglalt, erre több mint  57 millió 150 ezer forintot fordítottak. A biztosító augusztus 1-jéig fogadja a további kárbejelentéseket.

A Green Holidays Kft. július másodikán vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. Múlt szerdán minden utas hazaérkezett Magyarországra. 

Lásd még: Bizonyíték a gyenge ellenőrzésre

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!