Előző
Következő
új cikk

Külföld

Las Vegas orosz módra

Népszava|2017. júl 11. 05:35
[A+ A-]

FORRÁS: CASINO VL.RU

Vannak még orosz csodák. Olyan is akad, amelyik körül szerény a hírverés. Ilyen a világ végére száműzött orosz kaszinó, amelynek immár sok a lelkes, dollármilliókat költő rajongója.

Egyik legfrissebb beszámolójában a The New York Times olyan palotának írja le a sötét erdő mélyén emelkedő pompás épületet, amelyik kínai, japán és dél-koreai gazdagok ezreit hozza lázba. A Moszkvától sokezer kilométerre, a Japán-tenger partvidékén lévő „Tigre de Cristal” az elnéptelenedő, ezernyi gonddal küszködő orosz Távol Kelet értékes gyöngyszeme. Viszonylag nem is kellett olyan sokáig várni a megszületésére azt követően, hogy 2009-ben minden játéktermet betiltottak Oroszországban. Tervezői jól kalkuláltak, mivel a megálmodott orosz Las Vegas szórakoztató zóna vonzáskörzetében 400 millió ember él. Sok külföldi gazdag, akinek nem okoz gondot egy néhány órás repülőút. A dél-koreaiak gyakran luxushajóval érkeznek.

A „Tigre de Cristal” még csak a kezdet, a vlagyivosztoki hatóságok azzal számolnak, hogy az ország legnagyobb játékkomplexuma nyolc hatalmas egységből áll majd. A legnagyobb építkezési befektető a hongkongi „Summit Ascent”, de számos más kínai cég is részt vesz a terv megvalósításában.

Bár máris orosz Las Vegasról beszélnek, annak káprázatos világából még csak kevés valósult meg Oroszországban. Állítólag, a kényelem és a kiszolgálás is elmarad attól, amit a kínaiak például Makao híres szórakoztató negyedeiben megszoktak. Nem beszélve a prostituáltak számáról. Ezzel szemben élvezik a hely páratlan természeti szépségét, tisztaságát és csendjét. Azon azért elcsodálkoznak, hogy ez a távol-keleti vidék mennyivel elmaradottabb a kínainál, mennyivel körülményesebb az élet és a hivatali ügyintézés. Maga az építkezés is ezt támasztja alá. Egy évtizede annak, hogy az állami engedély birtokában az ötlet megszületett, de rövid idő alatt az egyik lelkes támogató orosz üzletembernek máris sikerült korrupció miatt börtönbe kerülnie.

A „Summit Ascent” másokkal együtt 200 millió dollárt költött a letartóztatott orosz üzletember által félbehagyott betonépület befejezésére, és most félmilliárd dollárt szán egy másik luxuspalota, golfklub és néhány játékterem létrehozására a szórakoztató negyedben. Négy másik kaszinó felépítésére más vállalkozók akadtak, de egyelőre erősen elmaradtak az eredeti elképzelések megvalósításában. Egy orosz építkezési vállalatot bírósági úton meg is fosztottak az építési engedélyétől olyan lassúnak ítélték a munkáját.

A kaszinókról folytatott vita, természetesen, nem halt el. A pravoszláv egyház ördögtől valónak tekinti puszta létüket, a kormány sem szeretné, ha az oroszok utolsó kopejkájukat is elvesztenék a játéktermekben. A külföldiek veszíthetnek, különösen, ha ez jövedelmező üzletág egy olyan térségben, amelynek költségvetése pénzhiánnyal küszködik. Tavaly hála a könnyitett vízumkiadásnak több mint duplájára nőtt a Kínából érkezők száma. S ha még messze vannak a megálmodott 10 millió látogatótól, a remény nem veszett el, hogy ha nem is 2022-re, de megvalósul az eredeti elképzelés.

Az orosz kormány hasonló szórakoztató negyedek létesítését engedélyezte a Lengyelországhoz közeli Kalinyingrádi megyében, délen a Fekete-tenger partján fekvő Szocsi üdülőhelyen, Szibériában pedig a Kínával szomszédos Altáji határterületen.

Barabás Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!