Előző
Következő
új cikk

Sport

Hat esztendő nem idő…

Népszava|2017. júl 11. 05:54
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Hanga Ádám

Hanga Ádám a San Antonio-é, de a válogatott játékos Európában marad.

Lassan csepegnek a hírek Hanga Ádam jövőjével kapcsolatban: a spanyol Baskonia játékosával kapcsolatban több helyen megjelent, hogy pályafutását az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben folytathatja, hiszen tengerentúli játékjogával a San Antonio Spurs rendelkezik, melybe vélhetően simán beférne az idén az Euroliga legjobb védőjének választott, s a spanyol bajnokság álomcsapatába is bekerült magyar. A pályafutása eddigi legjobb szezonját maga mögött tudó hátvéd helyzetét azonban nehezíti, hogy az NBA-ben a csapatok csak egy bizonyos összeghatárig költhetnek játékosaikra, vagyis a keretet úgy kell összeállítani, hogy tagjai beférjenek az úgynevezett fizetési sapka alá. A San Antoniónál a sztárok – többek között Kawhi Leonard, Pau Gasol, Tony Parker, Danny Green, LaMarcus Aldridge – azonban elviszik a summa nagy részét, ráadásul a Spurs a napokban igazolta le két évre 17 millió dollárért a kétszeres világbajnok kiscsatár Rudy Gayt a Sacramentóból, nagyjából kimerítve a sapka adta lehetőségeit.

Fotó: Getty Images/ Srdjan Stevanovic

Fotó: Getty Images/ Srdjan Stevanovic

Ezek után nem meglepő, hogy a játékos elfogadta a Barcelona anyagilag és szakmailag is kecsegtető ajánlatát, a három évre szóló szerződést 7,5 millió euróért, mégsem biztos, hogy vált, mert jelenlegi klubja, a Baskonia is pont ennyit kínált neki.

Az NBA-ben megszokott, hogy a csapatok kiválasztanak ugyan valakit a játékosbörzén, ám aztán évekig lehetőséget sem adnak nekik, hogy bizonyítsák, érdemes volt lefoglalni a játékjogukat. A San Antonió-i Pounding The Rock éppen Hanga kapcsán gyűjtötte össze azokat a játékosokat, akik még a magyar hátvédnél is többet vártak rá, hogy csapatuk szerződést adjon számukra. A szerb Zseljko Rebracsát 1994-ben választotta ki a Seattle SuperSonics, ám a center ezek után még hét évig játszott az olasz Trevisóban, majd a görög Panathinaikoszban, mielőtt – miközben játékjoga megjárta Minnesotát és Torontót – 2001-ben, 29 évesen bemutatkozhatott a Detroit Pistonsban. Öszesen hat szezon jutott neki, s a Pistons mellett Atlantában és Los Angelesben a Clippersnél is bizonyította, kár volt olyan sokáig Európában hagyni.

Hasonlóképpen hét szűk esztendő jutott az orosz Szasa Kaunnak, aki szintén Seattle-be került a draftról, csak éppen 2008-ban. A játékjogát aztán elcserélték Clevelandbe, ahol azonban nem tartottak rá igényt. Egészen 2015-ig, amikor is az a David Blatt lett a főnök a Cavaliersnél, aki korábban az orosz válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, s szerzett bronzérmet a londoni olimpián csapatával, melynek Kaun is tagja volt. A center így szerződést kapott, a szezon végén pedig bajnoki aranygyűrűt nyert: azt senki sem állította, hogy LeBron James mellett ő volt a tavalyi nagydöntő hőse, de 95 percet játszott a Golden State Warriors elleni, 1-3-ról megfordított, hétmeccses fináléban. Aztán az idei szezonra már nem marasztalták…

A legtovább a a Kosárlabda Hírességek Csarnokának tagja, a litván Arvidas Sabonis böjtölt. A nyolcvanas évek egyik legjobb európai játékosát már 1985-ben kinézte magának az Atlanta Hawks, ám mivel az akkor még szovjet óriás nem töltötte be 21. életévét, a korabeli szabályok alapján érvénytelenítették a Sólymok választását. A vajkezű center játékjogának így egy év múlva a Portland örülhetett. Hivatalosan persze nem igazolhatott a Szovjetunióból az Egyesült Államokba, a szöuli olimpia – melyen aranyat nyert – után is csak Spanyolországba mehetett – igaz, ebben krónikus lábsérülése is közrejátszott. Harmincegy évesen, kilenc évvel draftolása után aztán mégiscsak kellett a Portlandnek, ahol – egy szezonnyi kaunasi kitérő kivételével – hét idényt húzott le 12 pontot és 7,3-as lepattanót átlagolva.

Mindezek alapján Hanga Ádámnak még véletlenül sem kell lemondania a tengerentúli karrierről, pláne, ha a következő idényben is sikerül úgy teljesítenie klubjában, mint az idén a Baskoniában. Azt egyelőre nem tudni, melyik csapatban szánnak neki vezérszerepet – a zuhanyhíradó szerint a spanyol Barcelonában vagy a török Anadolu Efesben köthet ki, előbbire nagyobb az esély –, az viszont biztos, ott lesz az Európa-bajokságra készülő magyar válogatott júliusi edzőtáborában.

Vas András írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!