Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kocsis Mátétól jött pénz az Aurórának

Népszava|2017. júl 11. 05:02
[A+ A-]

Az önkormányzat megfosztotta bevételeitől az Aurórát, de Kocsis Máté polgármester anyagilag támogatja a hely fennmaradását. Ami akkor is nemes gesztus, ha az akaratán kívül történt.

- Valamelyik nap eljött hozzánk Iványi Gábor, és egy szép levél kíséretében átadott 30 ezer forintot – számolt be a Népszavának Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. A történethez hozzátartozik, hogy Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője egy őt rágalmazó kijelentése miatt beperelte Kocsis Mátét, Józsefváros fideszes polgármesterét. A bíróság a lelkésznek adott igazat, a másodfokú döntés 300 ezer forint megfizetésére kötelezte a polgármestert. Iványi ennek az összegnek a tíz százalékát ajánlotta fel az Aurórának.

Örömmel jelenthetjük tehát, hogy az a Kocsis Máté, akinek jegyzője megtiltotta a vendéglátói szolgáltatást az Aurórában, közvetett módon segíti a túlélésünket – mutatott rá Lukács Áron a helyzet fonákságára. (Iványi Gábor kérésünkre a Népszavának is elküldte levelét. A lelkész ebben rokonszenvét és együttérzését fejezi ki, nagy tisztelettel, szeretettel és barátsággal kíván az Aurórának „sok erőt, derűt, békét és sikert”.)

Az ellenzéki bázisnak számító VIII. kerületi Aurórát a szélsőjobboldal és a kormánypárti sajtó egy része „Soros György magyarországi főhadiszállásának” nevezi. Az Auróra egy belső udvarral rendelkező többszintes épület, amely befogad kormánykritikus rendezvényeket, és amelynek emeletén civil szervezetek irodái találhatók. Az épület melletti volt parkolóban este tíz óráig nyitva tartó kerthelyiséget alakítottak ki. Az Aurórát előbb rendőrök szállták meg (a legnagyobb fogás nem egészen 2 gramm „fű” volt), majd az önkormányzat emberei azonnali hatállyal bezáratták a helyet. Pontosabban: közösségi térként az Auróra továbbra is működhet, csak éppen az étel és ital felszolgálása tilos. Az önkormányzat részben az érvényes engedélyek hiányát, részben a rendőrségi fellépést hozta fel indokként.

Az eljárást teljesen törvénytelennek tartó Auróra fellebbezett. Lukács Áron biztosra veszi, hogy kérelmüket kedvezően fogják elbírálni. Csak éppen addig szünetel a vendéglátás, amelynek bevétele döntően hozzájárul a hely fenntartásához. Az Auróra iránti szolidaritás anyagiakban is megnyilvánult: június vége, az önkormányzati intézkedés óta eddig csaknem kétmillió forint adomány gyűlt össze. Ennek része az Iványi Gábor által felajánlott 30 ezer forint is. A kétmillió forint sok pénz, de – ha még hosszú hónapokig elhúzzák az ügyet – kevés lesz a fennmaradáshoz. Lukács Áron szerint az Auróra adománygyűjtő napot szervez: a pontos dátumot és a programot a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!