Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ma eldől, ki lesz a 7-es cikkelyes raportőr

Népszava|2017. júl 11. 05:03
[A+ A-]

Az Európai Parlament ülése Illusztráció: Getty Images

Kedd este dönti el az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságának vezető testülete, hogy ki legyen a szerzője a magyarországi jogállamiság helyzetét értékelő jelentésnek. Értesüléseink szerint a szakbizottság brit szocialista (munkáspárti) elnöke, Claude Moraes, és holland zöldpárti szóvivője (koordinátora), Judith Sargentini között fog eldőlni a küzdelem.

A döntést megelőző napon ugyanakkor még parlamenti beszélgetőtársaink egyike sem merte megjósolni, hogy melyikük lesz a befutó. A bizonytalanság egyik oka, hogy a jelentéstevő nem mindennapi feladatra vállalkozik: az első olyan EP-jelentést kell kidolgoznia, amely az uniós szerződések hetedik, szankciós cikkelye szerinti eljárást kezdeményez Magyarországgal szemben.

Judith Sargentini a természetes jelölt a feladatra, mert a Zöldek eddig aránytalanul kevés jelentést készítettek, így övék a legtöbb, rapportőri feladatra felhasználható pont a szakbizottságban. A képviselő ugyanakkor tegnap a Népszavának azt mondta, hogy tudomása szerint őt támogatja a politikai csoportok többsége. Ezt más forrásaink nem tudták megerősíteni.

Claude Moraest elsősorban a fideszeseket is a soraikban tudó kereszténydemokrata frakció akarja jelentéstevőnek, valamint a döntésben közvetlenül részt nem vevő, ám azt láthatóan befolyásolni igyekvő parlamenti elnök, a szintén néppárti Antonio Tajani. Szerintük Moraes testesítené meg az efféle állásfoglalás elkészítéséhez szükséges pártatlanságot. Az általunk megkeresett szocialista képviselők nem tudták - vagy akarták - hétfőn megmondani, hogy a frakciójukat képviselő vezetőségi tag ki mögé fog állni a kedd esti megbeszélésen, és eddig a liberálisok sem nyilvánítottak véleményt.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!