Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orkán erejű szél csapott le jégesővel a Balatonra és Budapestre

nepszava.hu/MTI|2017. júl 10. 22:24, frissítve: 2017. júl 11. 10:27
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Orkán erejű szél csapott le jégesővel a Balaton keleti végére, hétfőn este óránként több mint 150 kilométeres sebességű szelet regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat balatonvilágosi műszere, amire eddig nem volt példa, mióta méréseket végeznek - mondta Horváth Ákos, az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője hétfőn este. Később Budapestet is elérte a vihar,  jégesővel, folyamatos égzengés és villámlás közepette csapott le este 10 óra körül a vihar.

Horváth Ákos közlése szerint horvát területen fejlődtek ki az első zivatarfelhők, amelyek fél hét körül Somogyba érve örvénylő zivatarokká, úgynevezett szupercellákká alakultak. A vihar Somogy megyén dél-nyugat felől észak-kelet felé haladva keskeny sávokban hozott jégesőt és orkán erejű szelet, vélhetően egy-egy sávban nagyobb károkat okozva - mondta a meteorológus. A változó erejű zivatarok a főváros irányába tartanak - tette hozzá.

Az osztrák szupercellától szelídebb, ám így is károkozó szupercella okozott szélvihart és jégesőt a Dunántúlon - írja az Időkép. Balatonaligán 157 km/h-s szelet mért az OMSZ. Siófokon rengeteg vezetek leszakadt, nincs áram, mindenütt kidőlt fák vannak - jelentette a portál a helyszínről.

A vonatközlekedésben sem jobb a helyzet: fák dőltek a vasúti pályára Balatonaliga és Siófok, továbbá Karád és Mernye között, így ezeken a szakaszokon nem járnak a vonatok. A Mávinform tájékoztatása szerint a helyreállításig az utasokat vonatpótló buszokkal szállítják.

Pusztított a vihar Somogyban is
Viharos erejű széllökésekkel érkező zivatar okozott károkat hétfő este Somogy megye több településén, mintegy kétszáz káresetnél dolgoznak a tűzoltók, személyi sérülés nem történt - tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A legtöbb riasztás Siófokról, Balatonvilágosról és Karádról érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói is részt vesznek a kárelhárításokban. Siófokon és Balatonvilágoson főként az úttestre, vezetékekre, járművekre és háztetőkre dőlt fákat, illetve faágakat kell eltávolítani, Karádon a megrongált háztetők ideiglenes befedése a feladat.

Főleg kidőlt fák és leszakadt ágak okoztak gondot

Főleg kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak gondot a hétfő este, éjszaka az országon átvonuló viharokban. Többen meg is sérültek - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Hajdu Márton elmondta, eddig több mint 200 helyen volt szükség a tűzoltók segítségére. A legtöbb riasztást Somogy, Fejér és Pest megyében kapták. Több helyen most is dolgoznak a tűzoltók. A viharos erejű szélben leginkább kidőlt fák és leszakadt faágak miatt hívták a tűzoltókat. Siófokon többen meg is sérültek a leszakadó faágak miatt, Fejér megyében pedig kidőlt fának ütközött egy busz.

A dél-balatoni vasútvonalon is volt fennakadás, és több helyen akadályozta útra dőlt fa a közúti közlekedést is. Somogy és Fejér megye több településén áramkimaradás is volt. A tűzoltókat kedd reggelig négy lakóépületkárról értesítették.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az elmúlt órákban mintegy hetven helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat a vihar miatt. A legtöbb bejelentés a III., a XVII. és a XVIII. kerületből érkezett.
Budapesten is főként faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítani, feldarabolni. A Nagykőrösi úton vonat szaladt rá egy terebélyes faágra, és a rákospalotai vasútállomáson is fa zuhant egy vonat elé. A III. kerületi Városfal utcában személyautóra dőlt fa. Az említett kerületeken kívül Újpest több pontjára is riasztották éjszaka a tűzoltókat. A fővárosban sérülésről nem érkezett információ.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!