Előző
Következő
új cikk

Külföld

Patriot-rakéták Litvániában

Népszava|2017. júl 11. 08:10
[A+ A-]

Az Egyesült Államok első alkalommal Patriot rakétaelhárító üteget telepített Litvániába, a ma kezdődő „Tobruq Legacy 2017” elnevezésű hadgyakorlatra. Ezt tegnap jelentette be a vilniusi védelmi minisztérium. A légvédelmi rendszer telepítésével az Egyesült Államok bizonyítja elkötelezettségét Litvánia biztonsága mellett, s készségét, hogy stratégiai csapásmérő képességet telepítsen a régióba, hangoztatta a közlemény.

Litvánia határos a Lengyelország és a balti államok közötti orosz enklávéval, Kalinyingráddal, s az ukrán konfliktus elmérgesedése óta aggódik a biztonsága miatt. A három balti államnak csak rövid hatótávolságú légelhárító eszközei vannak. A NATO négy harccsoportot, több mint ezer katonát állomásoztat a régióban.

A NATO hadgyakorlata megelőzi a közös orosz-fehérorosz Zapad 2017 gyakorlatot, amelynek keretében Oroszország és Fehéroroszország több mint százezer katonát von össze a balti államok és Lengyelország szomszédságában. 2013 óta ez lesz a legnagyobb hadgyakorlat a térségben – írta a Reuters.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!