Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vizes vb - Miért katonák őrzik a helyszíneket?

MTI|2017. júl 11. 10:41
[A+ A-]

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke nem ért egyet azzal, hogy fegyveres katonák őrizzék a vizes világbajnokság versenyeinek helyszíneit.

A DK alelnöke keddi közleményében arra reagált, hogy a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelettel a Magyar Honvédség feladatai - július 13-ától július 31-éig - kiegészültek az úszó-, vízilabda-, műugró, műúszó és nyíltvízi világbajnokság megvalósításához szükséges budapesti létesítmények őrzésével és védelmével. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a katonák tevékenysége a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek feladat- és hatáskörét nem érinti.

Vadai Ágnes ugyanakkor felvetette, "ha katonák végeznek őrző-védő feladatokat, akkor mit csinálnak a rendőrök és a terrorelhárítók?". A DK képviselője indokolatlannak tartja, hogy a magyar katonákat egy sportversenyen dolgoztassák.

Szokatlan, és a "demokráciákban amúgy sem jellemző", hogy honvédelmet ellátó alakulatok kapjanak ilyen feladatot - közölte.
"Több ezer fős létszámhiánnyal küzd a honvédség, a katonák túlterheltek" - emelte ki a politikus, hozzátéve "a DK szerint a katonák, a Magyar Honvédség lassan az alapfeladatát sem tudja ellátni, és ez veszélyezteti az ország biztonságát".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!