Előző
Következő
új cikk

Fotó

"Elég a kifogásokból!" - A Kossuth téren tiltakozott a Greenpeace (Fotók)

nepszava.hu|2017. júl 11. 16:28
[A+ A-]

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője beszélt a tüntetésen MTI Fotók: Máthé

Koporsóvá vált méhkaptárakkal tiltakozott a "méhgyilkosnak" tartott neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szerek alkalmazása ellen a Greenpeace Magyarország a budapesti Kossuth téren. A környezetvédő szervezet arra szólította fel a kormányt, hogy a legkésőbb ősszel várható tagállami szavazáson támogassa a szerek teljes európai uniós tilalmát, és ragaszkodjon ehhez a döntéshez ahelyett, hogy felmentéseket és eseti engedélyeket kérne a tilalom alól.

A klotianidin nevű neonikotinoidról bebizonyosodott, hogy Magyarországon, szabadföldi körülmények között is károsítja a méheket - emlékeztet a Magyar Narancs, a Greenpeace ezért szeretné elérni a szerek EU-s tilalmát.

A rovarbeporzás az egyik legalapvetőbb és teljességgel nélkülözhetetlen ökológiai szolgáltatás. Friss nemzetközi kutatás bizonyítja: a neonikotinoid alapú növényvédő szerek nemcsak laboratóriumi, hanem szabadföldi körülmények közt is károsítják a méheket. A nemzetközi kutatásban magyarországi területeket is vizsgáltak: a hazai repceföldeken 24%-kal csökkent a méhkolóniákban a méhek száma. A kutatók azt is megállapították, hogy a méhcsaládok neonikotinoidoknak való kitettsége csökkenti annak esélyét, hogy a rákövetkező évben megfelelően gyarapodjanak.

neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szerek veszélyeiről bővebben itt olvashat!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!