Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merkel józansága

Népszava|2017. júl 12. 05:31
[A+ A-]

FOTÓ: GETTY IMAGES/SEAN GALLUP

Nem fordult egymás ellen a CDU és az SPD a múlt heti hamburgi zavargásokat követően.

Az utóbbi két évben a menekültválságon, valamint a merényleteken kívül nem volt olyan téma a német belpolitikában, amely akkora visszhangot és felháborodást keltett a helyiek körében, mint a múlt heti hamburgi G20-as csúcstalálkozót kísérő zavargások. Nemcsak a kereszténydemokrata, hanem a szociáldemokrata politikusok is kemény büntetést követeltek az erőszakos bűncselekményt elkövetettek számára. A megmozdulásokon részt vett több tízezer ember ugyan békésen tüntetett a globalizáció ellen, egy több száz fős csoport tört, zúzott, kirakatokat tört be, üzleteket fosztott ki. Fellépésükkel épp a mozgalomnak ártottak leginkább.

A német hatóságok a lehető legkeményebben kívánnak fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Itt nemcsak arról van szó, hogy Berlin a szeptember 24-én esedékes parlamenti választás előtt erőt akar demonstrálni. A rendőrség nehezen bocsátja meg, hogy mintegy félezer rendfenntartó sérült meg a három napon át tartó utcai ütközetekben. Összesen 186 személyt vettek őrizetbe, 13 ország polgárait.

Kik voltak az elkövetők? Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint nem kell politikai szándékot keresni a háttérben. Ismert szélsőségesek, neonácik, afféle futballhulligánok követték el az erőszakos cselekményeket, akiket a belügyi tárca irányítója az Iszlám Állam terroristáihoz hasonlított. Közlése szerint már két év óta készítették elő akciójukat. Akadtak köztük görög, spanyol anarchisták, svájciak, svédek. Átmenetileg 228 személyt vettek őrizetbe, 51 esetben rendeltek el vizsgálati fogságot.

FOTÓ: GETTY IMAGES/MICHELE TANTUSSI

FOTÓ: GETTY IMAGES/MICHELE TANTUSSI

A CDU-n belül ugyanakkor nincs egyetértés a felelőst illetően. Miközben a német szövetségi belügyminiszter csak „káosztevőket” lát a háttérben, a hamburgi CDU vezetője, Andre Trepoll hétvégén egyértelműen a városvezetőt, a szociáldemokrata Olaf Scholzot hibáztatta. Utóbbi minden vádat visszautasított, szerinte a rendőrség nagyon is jól helytállt. Az SPD főtitkára, Hubertus Heil pedig azt közölte, undorító pártpolitikai csatározásokra felhasználni a történteket. Különösen Angela Merkel pártjának elnökségi tagját, Jens Spahnt illette bírálatokkal, aki szerint az SPD nem vette komolyan a baloldali erőszakot. Heil egyenesen Merkelt szólította fel arra, tegyen rendet a pártban.

Szövetségi szinten ki is állt a CDU a hamburgi polgármester mellett. Peter Altmaier, a kancellária kereszténydemokrata vezetője azt közölte, nem lát okot arra, hogy lemondjon a hamburgi városvezető. E kijelentésével nyíltan saját párttársai ellen fordult. Martin Schulz szociáldemokrata elnök butaságnak nevezte azt, hogy egyesek Olaf Scholzban találták meg a bűnbakot.

Ugyanakkor a berlini rendőrszakszervezet úgy véli, rosszul készültek fel az eseményre. A grémium szóvivője szerint a rendőröknek alig adtak pihenőidőt, akadtak közülük olyanok is, akik a csúcstalálkozó ideje alatt csak egy-két órát aludhattak. A hamburgi rendőrség rendkívüli bizottságot hívott életre az eset kivizsgálására.

A német politikában is egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint keményebben kell fellépni a szélsőségesek ellen. Heiko Maas szociáldemokrata igazságügy-miniszter úgy véli, hogy európai szintű, központi adatbázisban kell feltüntetni az erőszaktevőket.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!