Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump fia is kénytelen volt ügyvédet fogadni

Népszava|2017. júl 12. 05:32
[A+ A-]

Fotó: Win McNamee/Getty Images

Igyekezett cáfolni a Fehér Ház, hogy bármi jelentősége lett volna az elnök legidősebb fia és a Kremlhez köthető ügyvédnő találkozójának. Ifjabb Donald Trump tegnap közzétette a megbeszélés előkészítésével kapcsolatos e-mail-üzenetek sorát, hogy jelezze, semmit sem akar eltitkolni. A The New York Times ugyanis újabb bizonyítékkal állt elő, azt írták, több fehér házi munkatárs is értesült egy e-mail-üzenetről, amelyből kiderült, Trump fiát előzetesen tájékoztatták arról, hogy orosz részről segíteni akarják apja kampányát, ennek részeként szervezték meg a találkozót. Donald junior a hétvégén elismerte, tudott arról, hogy Hillary Clintonra nézve hátrányos információkat ajánlott fel az ügyvédnő, azt azonban állítólag nem tudta, hogy Natalia Veszelnyitszkaja közeli kapcsolatban áll a Kremllel, s az ajánlat akár az orosz kormánytól jöhetett.

Kiderült az is, hogy Rob Goldstone újságíró egy orosz popsztár, Emin Alagarov kérésére javasolta a találkozót. Alagarov apja Donald Trump üzleti partnere volt 2013-ban, amikor a Miss Universe szépségversenyt Moszkvába vitték. Az idősebb Alagarov ifjabb Trumppal egy moszkvai Trump-torony esetleges felépítéséről tárgyalt, de a projektből nem lett semmi. Goldstone a New York Times-nak elmondta, hogy Veszelnyitszkaja a Clinton-kampány illegális orosz adományairól ígért információkat, de valójában az orosz árvák amerikai örökbefogadásának tilalma ügyében akart interveniálni Trumpéknál. Az ügyvédnő is nyilatkozott, cáfolta, hogy kampánykérdések egyáltalán szóba kerültek, s azt is, hogy az orosz kormánynak dolgozna.

Miután lelepleződött, hogy ő maga is érintett, Trump fia is kénytelen volt ügyvédet fogadni. Alan Futerfas korábban olyan irodának dolgozott, amely New York-i maffiózókat védett, jelentette a Washington Post. Az ügyvéd közölte, Trump fia kész tanúskodni a szenátus hírszerzési bizottsága előtt. A bizottság több tagja is jelezte, hogy szeretnék megkapni az emlegetett e-mail-üzenetet, s kikérdeznék Donald juniort. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata alelnöke aláhúzta, a Trump-kampány egy bizalmi embere először ismerte el, azzal a céllal találkoztak egy potenciális külföldi ügynökkel, hogy a demokrata elnökjelöltre nézve terhelő információkat tudjanak meg.

Az elnök fiának beismerése kínos helyzetbe hozta Jared Kushnert, Trump vejét, aki hivatalos fehér házi tanácsadóként dolgozik, míg ellenben Trump fiai magánemberek, a családi vállalatokat igazgatják. Nem ez volt az egyedüli orosz kapcsolatfelvétel, amelyről Ivanka Trump férje elfelejtett említést tenni.

Orosz fenyegetés
A G20 margóján lezajlott Trump-Putyin-találkozótól orosz részről azt remélték, hogy normalizálódik a viszony, s Washington visszavonja a tavaly, még Barack Obama hivatali idejében hozott szankciókat. Az Izvesztyija című lap szerint azonban Moszkva most azt fontolgatja, hogy mégiscsak válaszlépést tesz, kiutasít 30 amerikai diplomatát és elkoboz amerikai tulajdonban lévő ingatlanokat. Obama 35 orosz diplomatát utasított ki, s két hírszerzési létesítményt záratott be, ezek újranyitását többször is sürgették.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!