Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán és a náci propaganda

Népszava|2017. júl 12. 05:03, frissítve: 2017. júl 12. 08:58
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

Soros Györgyöt elkeseríti az ellene irányuló kampány. Az üzletember szóvivője, ahogyan mára szinte a fél világ tiltakozik az antiszemita felhangú kormányzati plakátcunami ellen. Izrael és annak vezetője, vélhetően okkal kivétel.

„Európa legsötétebb időszakát idézi fel” a magyar kormány plakátkampánya Soros György szóvivője szerint. Michael Vachon úgy látja, hogy a 12,9 millió dolláros kampánynak világos antiszemita felhangjai vannak. A szóvivő közleményében írt arról is, hogy a Fidesz meghamisítja Soros György nézeteit a migrációs válság és a menekültügy kérdésében. A holokauszt-túlélő Soros – írta Vachon – első kézből tudja, mit jelent halálos veszélyben élni, és visszaemlékszik arra, hogy a nemzetközi közösség elutasította a nácik elől menekülő zsidók befogadását, s empátiával viseltetik a háború sújtotta Szíriából és máshonnan menekülők problémáival szemben. „A magyar kormány idegengyűlölete és a menekültek démonizálása Európa-ellenes” – fogalmazott.

Magát Soros Györgyöt elkeseríti a kampány
Soros Györgyöt elkeseríti az ellene irányuló magyarországi antiszemita kampány – olvasható a Guardian című brit lap internetes oldalának kiemelt hírei között. A beszámoló idézi a 86 éves pénzember nyilatkozatát, miszerint a jelenlegi magyar rezsim – tudatosan megtévesztő kampánya részeként - az antiszemita ábrázolás eszközéhez nyúlt, és ez számára elkeserítő.
Soros György köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi zsidó közösség vezetése – számtalan más polgártárssal együtt – felemelte a szavát, olvasható a Guardian beszámolójában, amely kitér arra, hogy Heisler András, a Mazsihisz vezetője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt a mérgező üzenetet hordozó plakátkampány beszüntetésére, valamint több ellenzéki aktivista és állampolgár megkezdte a plakátok eltávolítását. - Klubrádió

Kemény szavakkal bírálta Orbánt és kampányát az Európai Parlament liberális képviselőcsoportját vezető Guy Verhofstadt is, aki azt írta: „Volt, hogy Orbán politikai stratégiáját a kommunista múlthoz hasonlítottam, de a magyar kormány most már náci propagandát is használ.”

Mindeközben itthon nemcsak a magyar, hanem az izraeli miniszterelnököt is bírálta az ellenzék. Juhász Péter, az Együtt elnöke Benjámin Netanjahu-nak írt levelében nehezményezte, hogy visszavonatta Izrael budapesti nagykövetségének nyilatkozatát, amelyben elítélik a magyar kormány Soros-ellenes kampányát. Juhász szerint a kampány Magyarország és Európa legborzalmasabb korszakát idézi.

„Az gondolkodik faji alapon, aki antiszemitizmussal vádolja a kormányt a Soros-plakátok miatt” – reagált a bírálatokra Gulyás Gergely. Az Országgyűlés fideszes alelnökének cinikus érvelése szerint akár a magyarellenességet is számon lehetne kérni a kampányon, hiszen Soros „magyar származása legalább annyira ismert, mint zsidó származása.”

Az ügy egyébként tegnapra már tragikomikus fordulatokat sem nélkülözött. A 444.hu szúrta ki, hogy Soros 2002 óta mind a mai napig Budapest díszpolgára. Igaz, talán már nem sokáig: a KDNP ifjúsági tagozata azonnal arra kérte a fővárosi közgyűlést, hogy rendkívüli ülésen vonja vissza Soros díszpolgári címét.

Harc a naracssárga csillagok ellen
A civil törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az LMP abban a beadványban, amelyet a párt társelnöke kedden nyújtott be a testülethez. Hadházy Ákos a hatvan országgyűlési képviselő aláírásával ellátott kérelem beadásakor azt mondta, a jogszabály nem az átláthatóságot segíti, hanem "narancssárga csillaggal jelöl meg bizonyos szervezeteket".


Hazugságra épül a kampány

Az Orbán-kormány a Foreign Policy című hetilapban egy éve publikált cikke alapján támadja Soros Györgyöt – emlékeztet S. Balogh Éva a Hungarian Spectrum hasábjain. Az amerikai-magyar milliárdos a menekültválság orvoslására azt javasolta, hogy az EU-nak és a nyugati államoknak összefogva kell kidolgozni egy humánus és szabályozott bevándorlási politikát. Soros sokat emlegetett hét pillére, amelyre ezt a bevándorlási politikát építené, az volt:

1. Az EU-nak, akárcsak az USA-nak vagy Kanadának, évi 300 ezer főben kellene megszabni a legális bevándorlás felső határát. Az illegális határátlépők ezek után nem kaphatnának legális menekültstátuszt.

2. Az EU vonja ellenőrzés alá saját határait. Görögország és Olaszország számára megfelelő összeget kell biztosítani, hogy megbirkózzon a menedékkérők ellátásával.

3. Megfelelő alapot kell elkülöníteni a menekültválság kezelésére. Soros évi 30 milliárd euróra becsülte egy átfogó uniós menekültpolitika végrehajtásához szükséges összeget.

4. Az EU-nak közös határvédelmi, menedékelhelyezési politikát kell kidolgozni.

5. Soros kifejezetten kiemelte, hogy az EU nem kényszerítheti a tagállamokra, hogy részt vegyenek-e programokban, önkéntes részvételt javasolt.

6. Az EU-nak és a nemzetközi közösségnek sokkal nagylelkűbben kellene támogatni a menekülteket nagy számban befogadó országokat, illetve az afrikai államokat.

7. Soros egyetértett azzal a vélekedéssel, hogy az elöregedő európai kontinensnek érdeke lenne befogadó környezetet kialakítani. Angela Merkel ugyanakkor szerinte nem átgondoltan cselekedett, mivel ilyen nagy létszámú menedékkérőt lehetetlen megfelelően kezelni.

Mindezek nyomán S. Balogh Éva rámutat, hogy a most menekültek betelepítésének szándékával vádolt Soros, valójában sok tekintetben azonos álláspontra helyezkedik Orbán Viktorral. „A visszataszító, antiszemita felhangokat mutató Soros-ellenes propagandakampány olyan véleményeket tulajdonít Sorosnak, amelyeket nem is vetett fel. Az egész kampány hazugságon alapul” – hangsúlyozza a Hungarian Spectrum cikke.Lájkoljon minket a Facebook-on is!