Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megvan, ki írja a hetes-jelentést

Népszava|2017. júl 11. 21:21
[A+ A-]

Az Európai Parlament korábbi ülése FOTÓ: Getty Images

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő fogja írni a magyarországi jogállamiság működését értékelő európai parlamenti különjelentést - döntött kedd este a képviselőtestület Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának vezetősége. 

A politikai frakciók koordinátorai a 43 éves politikusra bízták, hogy kidolgozza az EU történetének első hivatalos javaslatát, amely eljárást kezdeményez egy demokratikus értékeket veszélyeztető tagállammal szemben. A szakbizottság vezetősége azért választotta Judith Sargentinit, mert a Zöldeknek eleve járt egy fontos raportőri megbízatás, a képviselő ráadásul maga jelentkezett a feladatra. A másik jelölt Claude Moraes, a testület brit szocialista elnöke volt, aki - hírek szerint - húzódozott a megbízatástól.

Az Európai Parlament (EP) május 17-ikén elfogadott állásfoglalásában szólította fel a szakbizottságot, hogy készítsen különjelentést, amiben felkéri a kormányok képviselőiből álló döntéshozó Tanácsot az EU Szerződések 7. cikkelyében foglalt eljárás elindítására. Az EP úgy ítélte meg, hogy jelenleg Magyarországon súlyos veszélyben vannak az unió alapértékei, ezért indokolt a szankciók lehetőségét is magában foglaló procedúra elindítása. Miután a képviselőtestület elnöke és frakcióvezetői néhány hete zöld utat adtak az úgynevezett indoklással ellátott javaslat kidolgozásának, a szakbizottság vezetősége hosszas egyeztetések után kijelölte a jelentéstevőt. A raportőrnek az lesz a feladata, hogy részletezze és bizonyítékokkal támassza alá a májusi állásfoglalásban szereplő parlamenti véleményt. A különjelentést a képviselőtestület kétharmadának kell jóváhagynia.

A javaslat megírása és elfogadása egy hosszas egyeztetési folyamat első lépése, amelyet csak akkor követnének továbbiak, ha nem vezetnének eredményre a folyamat részeként megkezdett egyeztetések a magyar kormánnyal. Ebben az esetben a 7. cikk szerinti eljárás a második szakaszába lépne, amelyben már nem az uniós értékek súlyos veszélyeztetéséről, hanem nyilvánvaló és rendszerszintű megsértéséről szavaznának a kormányok. Csak ez után kerülhet sor tényleges szankciók elrendelésére, amelyhez azonban a tagországok teljes egyetértése szükséges.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!