Előző
Következő
új cikk

Külföld

Stabil a szíriai tűzszünet

Népszava|2017. júl 12. 09:10
[A+ A-]

Az amerikai külügyminisztérium általában stabilnak nevezte a múlt vasárnap Szíria délnyugati részén életbe lépett tűzszünetet. Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a felek nagyobbára tartják magukat a fegyvernyugváshoz. Egyelőre nem döntöttek arról, hogy ki felügyelje a fegyverszünetet. Erről a következő napokban Oroszország, az Egyesült Államok, valamint Jordánia képviselője folytat tárgyalásokat.

Az amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor azt is közölte, egyelőre nem mondaná derűlátónak magát a szíriai helyzetet illetően. Ám már azt is komoly fegyverténynek tartja, hogy a tűzszünet egyáltalán létrejöhetett.

Genfben hétfőn folytatódott a szíriai béketárgyalások újabb fordulója. Egy magas rangú szaúdi illetékes azt közölte, nem lát reményt a megállapodásra, ezért pénzt sem ajánlanak fel a polgárháború által sújtott ország újjáépítésére. Utoljára májusban egyeztettek Damaszkusz jövőjéről. A béketárgyalásokon elsősorban az új alkotmányról, a kormányzásról, a választások megrendezéséről, valamint a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalnak. A hetedik tanácskozáson is szóba kerül azonban a legfontosabb kérdés: Bassár el-Aszad elnök sorsa.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!