Előző
Következő
új cikk

Külföld

Gülen vállalná kiadatását

Népszava|2017. júl 12. 09:16
[A+ A-]

Tüntetők is követelik Gülen kiadatását. FOTÓ: Getty Images, : Erhan Ortac

Az Egyesült Államokbeli Pennsylvaniában élő Fethullah Gülen elfogadná, ha kiadnák hazájának, Törökországnak. A konzervatív prédikátor, akit Recep Tayyip Erdogan elnök a július 15-én végrehajtott puccskísérlet agytrösztjének tart, a Reuters hírügynökségnek elmondta: „Ha az Egyesült Államok úgy látja jónak, ki kell adni engem, akkor mennék is". Tagadta ugyanakkor az ankarai kormánynak azt a vádját, amely szerint Kanadába készül menekülni, hogy így kerülje el a kiadatást. „Ezek az állítások egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak" - hangoztatta.

Ankara már tavaly kérvényezte Gülen kiadatását az Egyesült Államoktól. Amerikai kormányzati illetékesek azonban már többször hangoztatták, hogy a török kormány nem támasztotta alá kellő bizonyítékkal Gülen bűnrészességét a tavalyi puccsban. A prédikátor az interjúban ismételten visszautasította a vádakat. „Sosem támogattam semmiféle puccsot" – szögezte le. Hozzátette, minden Erdogan eltávolítására tett kísérletnek demokratikus folyamatok között kell megtörténnie, békés tüntetések, vagy választás révén. Gülen élesen bírálta, hogy Erdogan teljhatalomra tett szert, a diktátorokhoz hasonlította. Úgy vélte, az amerikai, illetve az európai kormányoknak elkötelezettebben kellene síkra szállniuk, hogy Törökországban ismét érvényesüljenek a szabadságjogok.

Törökországban a puccskísérlet óta több mint 150 ezer embert tartóztattak le, s 150 ezer embert függesztettek fel, vagy bocsátottak el állásából.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!