Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mehetnek a Patriotok Romániába

Népszava|2017. júl 12. 09:52
[A+ A-]

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszert adjon el Romániának. A State Department közleménye szerint a patriot rakétákkal Bukarestnek lehetősége nyílik arra, hogy „megvédje magát az agresszióval szemben". Összesen 3,9 milliárd dolláros (3,42 milliárd euró) üzletről van szó. A tranzakciót még az amerikai kongresszusnak is meg kell szavaznia, valószínűtlen azonban, hogy a képviselők megakadályoznának egy NATO-tagállamnak való fegyvereladást. Az Egyesült Államok kedden, egy NATO-hadművelet keretében első ízben telepített Patriot rakétákat Litvániába. A Tobruq Legacy 2017 nevű hadművelet keretében július 22-ig gyakorlatoznak litván, lengyel, brit, illetve amerikai katonák az országban. Hasonló hadműveletre kerül sor Csehországban és Romániában is. Oroszország ezzel szemben nagy katonai manőverre készül Fehéroroszországban és az enklávéban, Kalinyingrádban, ahová az elmúlt évben Iszkander rakétákat telepítettek, amelyek atomtöltet hordozására is alkalmasak. A Krím félsziget elfoglalása után a térség egy sor állama kért segítséget a NATO-tól a növekvő orosz-veszély miatt. Múlt héten Donald Trump amerikai elnök Varsóban jelentette be, hogy Patriotokat adnak el a lengyeleknek.

A román hadsereg vezérkari főnöke, Nicolae Ciuica áprilisban jelentette be, hogy Bukarest Patriot típusú légvédelmi rakétákat vásárol. A MIM–104 Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakéta, melyet az 1980-as évekre fejlesztettek ki az Amerikai Egyesült Államokban. Nem csak repülőgépek, hanem ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek elleni harcra is alkalmas. Ezen képességét ki is használták az öbölháború alatt, amikor Irak Izrael és Szaúd-Arábia ellen tömegesen indított rakétákat. A teljes komplexum tehergépjárművekre van telepítve, C–5 Galaxy repülőgépekkel levegőben szállítható.

A rakétát az 1990-es években továbbfejlesztették, a PAC–2 (Patriot Advanced Capability–2, Patriot Továbbfejlesztett Képesség) rakéta hatótávolsága több mint kétszerese, sebessége több mint másfélszerese az eredeti rakétának. Jelenleg a PAC–3 rakéták állnak hadrendben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!