Előző
Következő
új cikk

Külföld

Eladósítanák az országot a neonácik

Népszava|2017. júl 12. 10:23
[A+ A-]

Ha a Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánkért-Néppárt (ĽSNS) kormányozna Pozsonyban, annak 6,3 milliárd eurós államháztartási deficit lenne az eredménye - állapította meg az INESS gazdaságkutató intézet a párt gazdasági programjának elemzése nyomán, amelyet az Új Szó idézett. Tennék ezt Kotlebáék annak ellenére, hogy az egyik deklarált céljuk a kiegyenlített költségvetés.

Az INESS közleményében emlékeztet: 6,3 milliárd euró jelenleg az alap- és középiskolák fenntartására, illetve a teljes egészségügyre fordított összeg.

A lakosságot további súlyos kiadások is terhelnék. Kotlebáék hatalomra kerülése, és Szlovákia EU-ból, valamint a NATO-ból való esetleges kilépése esetén a védelmi kiadások 7 milliárd euróval nőnének. A stratégiai vállalatok államosítása további 4 milliárd eurós befektetést igényelne. Az így összegyűlt 11 milliárdos befektetési összeget az állam csak hitelekből lenne képes fedezni - olvasható az INESS honlapján.

Kotlebáék emelnék a nyugdíjat, többet fordítanának a mezőgazdaságra és csökkentenék az adót is, kérdés, miből. Ezek finanszírozására programjukban olyan kiadások lefaragását ígérik, melyek az INESS szerint elenyészőnek tekinthetők. Ilyen a politikai pártok állami pénzből való finanszírozásának megszüntetése, a képviselők számának csökkentése 150-ről 100-ra, vagy a "NATO-tagdíj" megszűnése.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!