Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán nagy bejelentése: az összes Seuso-kincs Magyarországon van

nepszava.hu/MTI|2017. júl 12. 13:32, frissítve: 2017. júl 12. 16:51
[A+ A-]

Fotók: Molnár Ádám

A Seuso-kincsek teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerültek, ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a szerdai kormányülés szünetében. A köztévé nagyon készült a rendkivüli bejelentésre, azonban végül csak a főigazgató beszédét sikerült elcsípniük. A kormányfő közösségi oldalán korrigálta a bakit.

A képre kattintva még több fotót láthat!

Orbán Viktor közölte: a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a "családi ezüstnek" Magyarországon van a helye. "Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük" - mondta a miniszterelnök, aki a bejelentés után bemutatta a sajtónak a Parlament Vadásztermében kiállított kincseket.

Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: 1990 óta minden magyar kormány törekedett arra, hogy visszaszerezze a kincseket, hol perben, hol egyezségben. Ez most két lépésben sikerült, hiszen 2014-ben tért haza az első hét darab, most pedig a második, művészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra. Ezzel a teljes ismert Seuso-kincs hazatért.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a 70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A kincseket egyetlen napot láthatta a közönség 1990-ben, New Yorkban, egy aukción, ahol mai értéken 100 millió eurós kikiáltási áron akarták eladni. Sem ezelőtt, sem ezután nem láthatta ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset sem világ, sem Magyarország - tette hozzá.

Baán László újságíróknak elmondta: az elmúlt években sikerült megállapodni két ütemben két családi alapítvánnyal a kompenzációs díjról, ez az első esetben 15 millió euró, a második esetben 28 millió euró (mintegy 8,6 milliárd forint) volt. Ennek fejében átadták a kincseket és nem is vitatták Magyarország tulajdonjogát - fejtette ki, hozzátéve: a kincseket a becsült piaci ár harmadáért, negyedéért sikerült visszaszerezni.

A most hazatért hét műtárgy az Achilleus és a Meleagros tál, az állatalakokkal díszített kancsó, az amphora, a Hippolytos-kancsó és a két, díszítésében a Hippolytos-kancsóéval rokon vödör.

A Seuso-kincs második fele a Terrorelhárítási Központ logisztikai segítségével, június elején került végleg Magyarországra. A kincseket a Parlamentben kiállítva ingyenesen láthatja a közönség augusztus végéig naponta 12 és 18 óra között, ezután országjárásra indulnak, majd a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek a műtárgyak. A Seuso-kincs végleges elhelyezéséről a kormány a későbbiekben fog dönteni.

Utoljára tavaly februárban volt ilyen hirtelen összehívott rendkivüli sajtótájékoztató, ott Orbán a kvótanépszavazást jelentette be. Ezt megelőzően a Seuso-kincsek hazatéréséről számolt be 2014. márciusában.

A korábban visszakerült Seuso-kincseket itt nézheti meg!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!