Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bilik a járdán - Bizarr tüntetés két minisztérium előtt is Budapesten

Népszava|2017. júl 12. 15:11
[A+ A-]

Fotók: A Város Mindenkié

Ha - ezt nem lehet finomabban - a húgyszagú belvárosban szédeleg, ne embertársait szidja, ha nincs vécé és sürget a szükség, nincs mese, marad a bokor. 

Budapesten alig 80 db közvécé van több mint másfél millió emberre. Ráadásul nagyon kevés olyan nyilvános illemhely van, ami ingyenes és akadálymentes. A Város Mindenkié, a Bennfentes Kívülállók Közkórusa (BKK) és az Önállóan lakni – közösségben élni csoport közös megmozdulást szervezett a Belügyminisztérium és az EMMI elé, hogy felhívja a figyelmet erre a helyzetre és azonnali, átfogó megoldást követeljen.

A bilis demonstráción Erdős Virág költő felolvasta a kampánynak írt versét, majd a fő szervező, a hajléktalanok egyéb ügyeit is felkarolni igyekvő civil szervezet, A Város Mindenkié csoport aktivistája megpróbált bejutni a Belügyminisztérium mosdójába, de nem engedték be.


 Hruskó Erika, mozgássérült aktivista is beszédet mondott:

"Szeretnék én is egyszerűen, csak úgy begurulni egy tisztán tartott vécébe, ami számomra is használható, bárhol, amerre járok. Anélkül, hogy külön útvonaltervet és időbeosztást kelljen megterveznem, és ahhoz tartanom magam, ha nem akarok nagyobb gondokat magamnak. Akadálymentes, tiszta, őrzött, gondozott közvécéket szeretnék, még az én életemben és nem az unokám életében!"

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájának beadványa hatására az Alapvető Jogok Biztosa 2017 márciusában felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá teszi a közvécék üzemeltetését. Emellett felkérte Budapest főpolgármesterét, hogy a helyzet rendezéséig önként vállalja a közvécék üzemeltetését. Ám azóta nem történt semmi, miközben a másfél millió budapestivel és a több tízezer ingázóval és turistával továbbra is előfordul, hogy dolgukat kell véghezniük valahol. 

A demontsráción felolvasták Bornai Tibor, „Aki csak pisilni ment a cukrászdába" című versét,  majd az tüntetők a 15 bili és egy neonszínű vécé társaságában átvonultak az EMMI elé, ahol a hajléktalan aktivista ismét megpróbált bekéredzkedni az illemhelyre, ám ott is kudarcot vallott. Vagyishát nem ő, hanem a a minisztérium, amely - akárcsak a BM - pontosan úgy hárította el az aktivista kérését, ahogyan a közvécékkel kapcsolatos felelősséget.A Város Mindenkié nyílt levelet írt Budapest főpolgármesterének, tárgyalta Fővárosi Önkormányzattal, majd javaslatcsomagjukat is eljuttatták. Már közel 2000 ember írta alá azt a petíciót, amelyben a Belügyminisztériumot és a Fővárosi Önkormányzatot szólították fel a helyzet kezelésére. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!