Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem "Soros embere" az uniós eljárás jelentéstevője

Népszava|2017. júl 13. 05:00
[A+ A-]

Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament

Az európai parlamenti képviselők túlnyomó többségének a megnyerését tartja a legnehezebb feladatnak Judith Sargentini, akit kedden kértek fel a Magyarország ellen uniós eljárás megindítását javasló jelentés kidolgozására.

"Nem azért vagyok politikus, hogy barátokat vagy ellenségeket szerezzek, hanem hogy eredményeket érjek el"

- Ön dolgozik vagy dolgozott-e valaha George Sorosnak?

- Nem, soha. De együtt dolgoztam olyan emberekkel, akik Soros által finanszírozott szervezetekben tevékenykedtek.

- Csak azért kérdem, mert a magyar kormánypárt máris Soros-jelentésnek hívja a készülő parlamenti javaslatot.

- Ezt azért mondják, mert szerintük George Soros fizeti a számlákat ebben a Házban? Az európai adófizetők, köztük a magyarok, állják a demokrácia költségeit. Sohasem találkoztam Sorossal, és meglehetősen furcsának találom az összehasonlítást.

- Vagyis önt nem George Soros fizeti?

- Engem az európai adófizetők fizetnek, és mindenki tudhatja, hogy mennyit keresek. Nem titok.

- Amikor a Fidesz Soros-jelentést emleget, nem arra gondol feltétlenül, hogy ön vagy mások az Európai Parlamentben az amerikai milliárdostól kapják a fizetésüket. Hanem arra, hogy Soros befolyásolja az európai politikát, a “kényszer betelepítésektől” kezdve a nemzeti szuverenitás elleni támadásokig.

- Érdekes látni, hogy mekkora befolyást tulajdonítanak egyetlen embernek. Egy embernek, akinek elképzelései vannak a társadalmi fejlődésről, és aki a saját zsebéből finanszíroz emberbaráti célokat. Úgy gondolom, hogy az Európai Parlament 751 tagját nem irányítja egyetlen ember.

- Magyar kormánypárti politikusok és újságírók “Portugália marxista fiának” és “Tovarisnak” csúfolták az EP korábbi jelentéstevőjét, a szintén zöldpárti Rui Tavarest. Nem tart attól, hogy ön is lejárató kampány céltáblája lesz Magyarországon?

- Amszterdamban lakom, nem Magyarországon. A hétből néhány napot az Európai Parlamentben töltök, aztán hazamegyek. Ismerem, milyen bírálatok kereszttüzében élni. A képviselő-testület májusban megszavazta, hogy kezdeményezzük az úgynevezett 7. cikkelyes eljárást Magyarországgal szemben. Ez egy feladat, amit a parlament szeretne elvégezni, és amivel engem megbíztak. Rengeteg információnk van, az évek során több jelentés készült, és parlamenti vitákat is tartottunk a magyarországi demokrácia helyzetéről. Erre építhetünk. Nem azért vagyok politikus, hogy barátokat vagy ellenségeket szerezzek, hanem hogy eredményeket érjek el.

Hetes cikkely szerinti eljárás
Az eljárás onnan kapta a nevét, hogy az EU Szerződések 7. cikkelye írja le azt a hosszas procedúrát, amelynek során a demokratikus és jogállami értékeket veszélyeztető tagállam a gyenge figyelmeztetéstől eljut a szankcióig. Az eljárást bármely európai intézmény javasolhatja, de a végső döntés a kormányok kezében van. Most az Európai Parlament ragadta magához a kezdeményezést. Judith Sargentini jelentéstevő arra kapott felhatalmazást, hogy az általa kidolgozott parlamenti jelentés szólítsa fel a tagállamokból álló Tanácsot annak megállapítására, hogy Magyarországon súlyos veszélyben vannak az EU alapértékei.

- A magyar kormány azt állítja, hogy az európai intézmények a migrációs politikája miatt támadják és büntetik. Azért, mert nem hajlandó hozzájárulni “illegális migránsok” százezreinek a betelepítéséhez. Mit gondol erről?

- Az Európai Bizottság, mint a szerződések őre, kötelezettségszegési eljárásokat indított, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország megsérti az uniós jogot. Az EU migrációs és menekültpolitikájával kapcsolatban pedig azt javaslom, hogy használjuk a megfelelő kifejezéseket, vagyis ne keverjük össze a menedékkérőt a menekülttel és a gazdasági bevándorlóval. Pontosan tudom, hogy a tagállamokban - messze nem csak Magyarországon -, milyen komoly viták dúlnak a migrációról. De ezeket leválasztanám a 7. cikkelyes eljárás elindítását kezdeményező jelentésről.

- Tudja már, hogy mikor és hogyan fog munkához?

- A siker első és legfontosabb feltétele, hogy a parlament kétharmada megszavazza a jelentést. Ez a képviselők óriási többsége, nem csak eggyel több mint a fele, ahányra általában szükség van a határozatok jóváhagyásához. Minden politikai csoportot szeretnék bevonni a munkába, hogy érezzék: számítok a véleményükre és az aktív részvételükre. Csak kölcsönös bizalomra építve biztosítható a kellő számú szavazat. Első feladatom lesz, hogy meghallgassam a frakciókat képviselő árnyék-jelentéstevők javaslatait.

- Mikorra készülhet el a jelentés?

- Erre is az a válaszom, hogy a kulcs a kétharmados többség. Meg kell győznöd a többieket, hogy csatlakozzanak hozzád. Nem tudom, hogy mennyi időre lesz szükség ehhez.

- Nem nehéz egy viszonylag kis frakció képviselőjének összehoznia a kétharmadot?

- De igen. Ám, senkinek sem menne máról holnapra kétharmados támogatást biztosítani egy jelentéshez, ami nem általános nyilatkozat, hanem komoly tartalmat hordozó szöveg. Megalapozott, nagy támogatottságú javaslatot kell a tagállamok asztalára tennünk.

- Mi a különbség a magyarországi helyzetet értékelő korábbi parlamenti határozatok és a most készülő különjelentés között?

- Amint már említettem, a korábbiaktól eltérően most kétharmados többség kell a jóváhagyásához. A másik lényeges eltérés, hogy az Európai Parlament ebben a jelentésben javaslatot tesz a 7. cikkely szerinti eljárás elindítására, amire még nem volt példa. Most kell kitalálnunk, hogyan csináljuk.

- Ön a korábbi európai parlamenti vitákban sokszor bírálta a magyar kormányt, amely az elítélő határozatokat rendre a “balliberális összeesküvők” számlájára írja. Hogyan tudja elérni, hogy a Sargentini-jelentés pártatlan és objektív legyen?

- Ha kétharmadot szeretnék, nem támaszkodhatom egyedül a saját frakciómra. Meg kell szereznem különböző politikai csoportokhoz tartozó képviselők támogatását. Ebben a parlamentben a jelentéseket frakciókban dolgozó raportőrök készítik. Minden plenáris elé kerülő szövegről megegyezünk, és csak utána szavazunk. Többségi döntés van, tehát sohasem érhetnek célba a legszélsőségesebb gondolatok, legyenek bal- vagy jobboldaliak, haladók vagy konzervatívok. A hazámban, Hollandiában ezt “poldermodellnek” hívjuk. A polder az a mesterségesen kialakított földterület, ami a tenger szintje alatt van. Ha azt akarod, hogy a lábad ne süllyedjen el a vízben, a poldert folyamatosan karban kell tartanod. De nem egyedül, hanem másokkal együtt. Én innen jövök. Együtt létrehozni, karbantartani, kijavítani. Az Európai Parlament is így működik.

- Az ön kinevezését az összes politikai csoport támogatta?

- Pontos szabályok vannak a jelentéstevők kiválasztására. Minden frakció jelentkezhet, és annak van a legnagyobb esélye, amelyik még nem használta fel a raportőri keretét. Ezúttal a Zöldek álltak az első helyen, tehát mi ragadhattuk meg a lehetőséget.

- Miért akarta ezt a jelentést?

- Mert ez nagyon érdekes feladat. Mi, Zöldek a szívügyünknek tekintjük a demokrácia sorsát Európában, és szerte a világon. Nem utasítjuk el a kihívásokat. A hazámmal szemben is kritikus vagyok, ha úgy látom, hogy veszélybe kerültek közös normák és értékek. A 7. cikkelyes jelentés lehetőség arra, hogy a demokrácia helyzetét értékeljük egy európai uniós tagállamban. A fejlemények nagyon sok embert aggasztanak.

- Járt már Magyarországon?

- Természetesen. Négyszer vagy ötször. Először még diákként, Interrail bérlettel. Legutóbb pedig három évvel ezelőtt, egy közép-európai körúton ejtettük útba Magyarországot, a nyári szabadság alatt.

NÉVJEGY

Judith Sargentini holland zöldpárti politikus (43), 2009 óta az Európai Parlament tagja. A képviselő-testület Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának zöldpárti koordinátora (szóvivője). Korábban több mint tíz éven át az amszterdami önkormányzat frakcióvezetője volt. Dolgozott a “véres gyémántok” kereskedelmének betiltását célzó nemzetközi kampányban, és a fejlesztési együttműködést előmozdító Dél-Afrikai Holland Intézetben. Az Amszterdami Egyetemen szerzett diplomát 1999-ben, szakdolgozatának témája a totalitárius rendszerek és Európa demokratizálása volt.Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!