Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Miniszteri magyarázat

Népszava|2017. júl 13. 06:10
[A+ A-]

Igencsak egészségtelen, ha valaki csupán a saját propagandakiadványaiból tájékozódik. Alighanem ennek eshetett áldozatul a miniszteri kar emberi arca, Balog Zoltán is, amikor Semmelweis nap alkalmából azt találta mondani, hogy álhírek rombolják az egészségügybe vetett bizalmat. S bizonyítandó, hogy ez nem csak nyelvbotlás volt nála, az ATV-ben rögtön be is mutatta, szerinte hogyan kell helyesen értelmezni a valóságot.

Az Egyenes Beszédben egy minapi hírünkre utalva arról beszélt: lehet, hogy nyitott mellkassal kellett átszállítani a beteget egy másik kórházba, hogy CT-vizsgálatot kapjon, de eddig a másik kórházban sem volt CT. Szerinte a bizalomrombolás helyett szólhatnának arról is a hírek, hogy már kétszer annyi CT van a kórházakban, mint korábban volt... Most tekintsünk el attól, hogy a "kétszer annyi" a saját államtitkára szerint is csupán 40 százalékkal több, nézzük inkább a reakció érdemi részét! Nagyobb itt a baj, nem csak néhány százalék.

Értelmes válasz-e arra a problémafelvetésre, hogy az ország vezető szívklinikáján hiányzik egy fontos diagnosztikai berendezés, az a reakció, miszerint máshol meg egyre több van? Továbbá: morálisan elfogadható-e a tárca első számú vezetőjétől, akinek meghatározó befolyása van az ágazat modernizálására, hogy sértődötten relativizáljon, amikor napvilágra kerül egy ilyen hiányosság? Az Együtt már meg is adta e kérdésekre a maga válaszát, amikor e szerintük elfogadhatatlanul cinikus és arrogáns reagálást követően követelték az alkalmatlan miniszter azonnali lemondását.

Persze ettől még nem mond le.

Nagyobb baj, hogy Balog miniszter - aki ha akarja, ha nem, része az egészségügynek - láthatóan nem alkalmas arra, hogy az ágazatát meggyógyítsa. A baj makacs relativizálásának fázisában van.

Nincs az a terápia, nincs az az orvos, aki segíteni tudna egy olyan betegen, aki nem látja át helyzete komolyságát, súlyosságát, s maga nem képes mozgósítani minden erejét a gyógyulásért. Az ilyen csak fecsérli az egészségügy erőforrásait is, öli a résztvevők hitét, rombolja a gyógyítók hitelét. Akármit ír is magáról a sikerjelentésekben.

Danó Anna