Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terrorveszély - Elvágják a külvilágtól a Champs-Elysée-t

Népszava|2017. júl 13. 05:33
[A+ A-]

Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

Különleges biztonsági intézkedésekkel készül a francia rendőrség a július 14-i parádéra. Összesen 11 ezer rendőr és csendőr ügyel majd a rendre a párizsi győzelem napi parádén, amelyen Donald Trump amerikai elnök is jelen lesz. „Mindenkit mozgósítunk” - közölte Michel Delpuech, a rendőrség prefektusa, aki szerint rendkívül nagy a terrorveszély.

A franciák emlékeiben még élénken élnek a tavalyi nizzai események képsorai. Egy 19 tonnás kamion söpört végig a promenádon, az önfeledt ünneplés pillanataiban. A járművet egy tunéziai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár férfi, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vezette. Összesen 86 személyt gyilkolt meg. A sérültek száma pedig megközelítette a félezret. Azóta a világban nem egy hasonló merényletet hajtottak végre, mondhatni a kamion veszélyes fegyverré vált a szélsőséges iszlamisták kezében. A francia rendőrség ezért szigorúan ellenőriz minden olyan járművet, amely a Champs-Elysée felé halad. Járművek egyébként nem hajthatnak a biztonsági zónába, reggel 6 óra 30 perctől. A legveszélyeztetettebb területet katonai járművekkel is elzárják a külvilágtól, így tényleg szinte képtelenség lesz gépkocsival behatolni a területre. Drónokat sem szabad reptetni, külön egység figyeli a repülő tárgyakat, s ha feltűnne egy drón a biztonsági zónában, azonnal meg is semmisítik azt.

A rendőrség prefektusa ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Trump elnök érkezése kapcsán nem vezetnek be különleges biztonsági intézkedéseket, elismerte viszont, rendkívüli kihívás előtt állnak a biztonsági erők. A szokottnál 200-300-zal több rendőr lesz majd a Champs-Elysée-n. Csak a felvonulást 3500 rendőr figyeli majd, s 2500 tűzoltó is a helyszínen tartózkodik.

Bár a Champs-Elysée Párizs legjobban őrzött és megfigyelt útjai közé tartozik, a rendőr, Xavier Jugelé áprilisban történt meggyilkolása is csak azt mutatta, hogy még itt sincs teljes biztonság. Májusban pedig egy gépkocsival hajtottak neki szintén ugyanitt egy rendőrautónak, az akcióban az elkövető életét vesztette. A férfi már előzőleg is ismert volt a biztonsági erők előtt.

A korábbi évekhez hasonlóan ismételten lezárják a felvonulás helyszínének közelében lévő metróállomásokat.

A parádé egyik témája az olimpiai játékok lesz. Lényegében biztosra vehető, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberben, Limában esedékes kongresszusán a francia fővárosnak ítéli majd az ötkarikás játékok megrendezését. Bár az olimpia megtartása hatalmas terhet ró az amúgy is ezer sebből vérző francia gazdaságra, Macron elnök néhány hete közölte, prioritásnak tartja a francia olimpiát.

A parádén klasszikus zenei koncertet tartanak, az ünnepség fénypontja pedig az ilyenkor elmaradhatatlan tűzijáték lesz, az Eiffel-toronynál. A Champs-Elysée-n szurkolói zónákat is felállítanak, ugyanolyan elkülönített területeket, amelyeket már a tavalyi, Franciaországban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságon is alkalmaztak. Ezek biztonságára 1900 rendőr ügyel majd.

Más városokban is lázasan készülnek az eseményre. Toulouse-ban például 20 perces tűzijátékot terveznek. Nizzában nem az ünneplésé lesz a főszerep: a tavalyi merénylet áldozataira emlékeznek. A városba kezdenek visszatérni a turisták. Tavaly nyáron, a merényletet követően 20-25 százalékkal esett vissza a szobafoglalások száma.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!